O-STA

Kako pripravijo normiranci davčni obračun?

Čeprav v splošnem velja, da imajo podjetniki, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov manj obveznosti oziroma manj preglavic z birokracijo, morajo kljub temu normiranci davčni obračun pripraviti in oddati na Finančno upravo RS (Furs) do konca marca.

Že med postopkom za ustanovitev podjetja podjetnik izbere način ugotavljanja davčne osnove. Ta se lahko ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, ali pa na podlagi normiranih odhodkov. Slednje je dovoljeno le, če so izpolnjeni zakonsko predpisani pogoji za to.

Kljub temu, da zakonodaja normirancem ne predpisuje obveznega vodenja vseh poslovnih knjig, morajo ti voditi določene evidence. Katere so njihove bistvene mesečno obveznosti, razlagamo na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Normiranci pa morajo ob zaključku poslovnega leta oddati tudi davčni obračun. To morajo storiti najkasneje do 31. marca 2018.

Kako pripravijo normiranci davčni obračun?

S pomočjo davčnih in računovodskih strokovnjakov podjetja Data normiranci davčni obračun pripravijo hitro, predvsem pa ustrezno.

Normiranci lahko na naši delavnici izpolnijo vso dokumentacijo, ki jo Furs zahteva ob zaključku poslovnega leta. S pomočjo strokovnjakov bodo ustrezno določili tudi zavarovalno osnovo za tekoče leto.

>>> Ne odlašajte! 31. marec se hitro bliža, hitro pa se polnijo tudi prosta mesta na naši delavnici. Pridružite se nam!

V teoretičnem delu delavnice pa podjetnike med drugim seznanimo tudi s spremenjeno zakonodajo, ki velja s 1. januarjem 2018. >>> Normiranci v 2018 v dveh zakonih

Ob tem opozarjamo, da Furs neoddajo davčnega obračuna lahko kaznuje. Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) namreč določa predvidene globe za davčne prekrške. Davčni prekršek stori tudi normiranec, če davčnega obračuna ne predloži oziroma ga odda nepravilno ali prepozno.

V teh primerih je za samostojne podjetnike predpisana globa od 800 do 10.000 evrov. Za mikro in majhne družbe je predvidena globa od 1.200 do 15.000 evrov, za srednje in velike družbe pa od 3.200 do 30.000 evrov.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki furs normiranci normiranci davčni obračun ustanovitev podjetja

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/18/kako-pripravijo-normiranci-davcni-obracun/