O-STA

Pooblaščanje osebe za opravljanje postopkov na VEM točki

Na portalu e-VEM ali pa na VEM točki Data lahko gospodarske družbe in samostojni podjetnikiopravijo veliko pogostih postopkov. Med drugim lahko svoje delavce prijavijo v obvezna socialna zavarovanja, oddajo lahko sporočilo o prostem delovnem mestu, zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV, po novem pa tudi vlogo za potrdilo A1. Vse omenjene postopke namesto zakonitega zastopnika podjetja lahko opravijo tudi druge osebe. A morajo biti za to pooblaščene. Kako poteka postopek oziroma kako ustrezno izpolniti obrazec za pooblaščanje osebe, razlagamo v nadaljevanju.

Če e-postopkov oziroma postopkov na VEM točki ne ureja zakoniti zastopnik podjetja, jih v njegovem imenu lahko opravi pooblaščena oseba.

  • Pooblastilo se lahko podeli za vse ali za posamezen postopek, ki je na voljo na portalu e-VEM oziroma na točki VEM.
  • Pooblastilo lahko zakoniti zastopnik časovno omeji.
  • Pooblastilo se lahko izvede elektronsko prek sistema e-VEM ali s pisno vlogo.

Katere so najpogostejše napake?

Na VEM točki podjetja Data opažamo, da podjetniki, ki želijo pooblastiti drugo osebo, da v njihovem imenu opravlja postopke, naredijo kar nekaj napak. Za izvedbo postopka klasičnega pisnega pooblastila morajo izpolniti ustrezen obrazec. Ta se je že nekajkrat spremenil, zato morajo biti pozorni, da izpolnijo njegovo zadnjo oziroma najnovejšo različico. Do obrazca lahko vsi zainteresirani dostopate tudi s klikom na spodnjo povezavo:

>>> Podelitev pooblastila za procesna dejanja v postopkih VEM

Svetovalci na VEM točki Data opažajo tudi naslednje napake, ki se podjetnikom pogosto pripetijo ob izpolnjevanju omenjenega obraza:

  • Podjetnik ne napiše matične številke podjetja, ki pooblašča fizično osebo.
  • Podjetnik, ki pripravi pooblastilo, večkrat navede pooblaščeno osebo, potem pa ne davčne številke te osebe, ampak npr. davčno ševilko podjetja, kjer je oseba zaposlena.
  • Podjetnik na obrazcu ne označi, za katere postopke pooblašča osebo (v prvo kolono obrazca, se vpiše datum od kdaj je oseba pooblaščena za kateri postopek, druge kolone v obrazcu se ne izpolnjuje).

>>> Če potrebujete pomoč, obiščite VEM točko Data!

Elektronsko pooblaščanje osebe prek portala e-VEM

Pooblaščanje osebe se lahko izvede tudi elektronsko. Pooblastilo lahko zakoniti zastopnik odda sam prek portala e-VEM, kjer po izvedeni prijavi v portal izbere in izvede ustrezen postopek.

Zakoniti zastopnik mora imeti kvalificirano digitalno potrdilo, s katerim pooblasti osebo oziroma podjetje, ki bo opravljal postopke za podjetje. Pooblaščena oseba oziroma podjetje za opravljanje postopkov za podjetje (podjetnika) prav tako potrebuje svoje kvalificirano digitalno potrdilo.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki evem pooblaščanje osebe pooblaščena oseba vem točka

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/18/pooblascanje-osebe-vem/