O-STA

Nakup kriptovalut - da ali ne?

Če se odločate za nakup kriptovalut, se morate zavedati tveganj, ki so povezana z njimi. Regulativni zaščitni ukrepi, ki bi vam povrnili izgube, če platforma, na kateri menjate in hranite svoje virtualne valute propade ali preneha delovati, ne obstajajo, opozarjajo na Banki Slovenije.

Da se pri nakupu ne boste prenaglili, vam v podjetju Data nudimo davčno svetovanje. Z nami pa se lahko posvetujete tudi, če se zanimate za ustanovitev podjetja, ki bo trgovalo s kriptovalutami oziroma jih rudarilo.

>>> Rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost podjetja

>>> Banka Slovenije: tveganje kriptovalut (pre)veliko za banke

Centralna banka potrošnike ponovno opozarja na tveganja, ki so povezana z lastništvom kriptovalut. Prepoznal jih je tudi Evropski bančni organ. Tveganja so sledeča:

svoj denar lahko izgubite na menjalni platformi;

vaš denar vam lahko ukradejo iz vaše digitalne denarnice;

če uporabljate virtualne valute kot plačilno sredstvo, niste zaščiteni kot v primeru prenosa s plačilnega (transakcijskega) računa;

vrednost virtualne valute, katere imetnik ste, se lahko hitro spremeni ali celo pade na nič.

Zanimanje za kriptovalute sicer kljub opozorilom v Sloveniji ne pojenja, za nakup kriptovalut se odloča vse več ljudi.. Finančna uprava RS (Furs) se je zato že izjasnila, kako so kriptovalute in poslovanje z njimi obdavčeno.

>>> Če vas zanima odprtje podjetja, katerega dejavnost bo rudarjenje kriptovalut, obiščite naše brezplačno izobraževanje Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja.

Na kaj morate biti pozorni, če se odločate za nakup kriptovalut?

Preden se odločite za nakup kriptovalut, morate poznati odgovore na spodaj navedena vprašanja.

Kdo je oseba, pri kateri bi kupil virtualne valute?

Kako se izdaja posamezna valuta? Kako deluje oseba, pri kateri bom pridobil virtualno valuto? So mi zagotovili dovolj informacij in jasno odgovorili na vsa moja vprašanja?

Kakšna so nadomestila (provizije), ki jih bom plačal za pridobitev enot virtualne valute in prenos/prodajo teh enot?

V kateri državi je locirana oseba, s katero sklepam pogodbo, in kakšna je tamkajšnja zakonodaja (davčna ureditev, preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, ...)?

Kaj/kdo in na kakšen način mi zagotavlja, da bom lahko pridobljene enote virtualnih valut zamenjal nazaj v fiat valuto? Bo moje vplačilo financiralo izplačilo vlagateljev, ki prodajajo te enote virtualnih valut (lastnost denarnih verig)? Kako hitro lahko izvedem postopek zamenjave virtualne valute v fiat valuto?

Katera upravičenja pridobim z investiranjem? Ali konkretna shema virtualne valute sploh dopušča povratno menjavo v fiat valuto?

Kako bom hranil pridobljene enote virtualne valute? Kako varen je tak način hrambe ter kdo in s čim mi jamči za varnost hrambe? Kakšna nadomestila (provizije) bom plačal za omogočanje hranjenja enot virtualnih valut?

Katera pravna sredstva so mi na voljo v primeru, da bom žrtev goljufije ali prevare, in ali mi bo kdo povrnil sredstva v tem primeru?

Kakšna je davčna obravnava virtualnih valut in investiranja vanje? Kakšne so davčne obveznosti iz tega naslova?

Če nimate jasnih odgovorov na zgoraj navedena vprašanja, na Banki Slovenije predlagajo, da ponovno razmislite, kako smiseln je nakup kriptovalut. Priporočajo, da pridobite več informacij od osebe, pri kateri kupujete virtualne valute. Oziroma da sredstva vložite v obsegu, ki za vas ne predstavlja velikega tveganja, če jih izgubite.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki banka slovenije bitcoin furs nakup kriptovalut virtualne valute

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/19/nakup-kriptovalut-da-ali-ne/