O-STA

DDV pri spletni prodaji - sprejeta so nova pravila

Evropska unija (EU) je sprejela nova pravila za DDV pri spletni prodaji. V Bruslju obljubljajo, da bo pobiranje DDV pri spletni prodaji oziroma nakupovanju blaga in storitev olajšano.

>>> Podjetniki se lahko z vsemi obveznostmi, ki jih imate, seznanite na izobraževanjih Podjetnik sem - kaj pa zdaj? in Abeceda poslovanja.

Nova pravila med drugim razširjajo obstoječ vseevropski portal (mini sistem "vse na enem mestu" - Mini one-stop-shop, MOSS Scheme) za registracijo za namene DDV pri prodaji na daljavo. Vzpostavljajo pa tudi nov portal za prodajo na daljavo iz tretjih držav, katerih vrednost ne presega 150 evrov. S tem se bodo zmanjšali stroški izpolnjevanja obveznosti DDV za transakcije med podjetji in potrošniki.

>>> Potrebujete nasvet o DDV? Nudimo vam kakovostno davčno svetovanje!

Odprava oprostitve DDV za majhne pošiljke

Z letom 2021 bo odpravljena oprostitev plačila DDV za pošiljke iz tretjih držav, denimo s Kitajske in iz ZDA. Zdaj namreč velja, da za pošiljke iz držav izven EU, katerih vrednost ne presega 22 evrov, ni treba plačati DDV.

V Bruslju so prepričani, da to odpira številne možnosti zlorab in goljufij. Okoli 150 milijonov majhnih pošiljk se uvozi brez plačila DDV in sedanji sistem je mogoče zlorabiti, pojasnjujejo. Medtem ko morajo podjetja v EU zaračunavati DDV ne glede na vrednost prodanega blaga, je uvoženo blago plačila lahko oproščeno, zato se njegova vrednost pogosto prikazuje nižja, kot je v resnici.

Po novem sistemu, ki bo uveljavljen s 1. januarjem 2021, bo torej treba plačati DDV za vsako pošiljko, ki jo kupec dobi iz tretjih držav, ne glede na njeno vrednost, torej tudi, če je vrednost nižja kot 22 evrov.

>>> DDV v EU: Dobra novica za podjetja?

Lažje pobiranje DDV pri spletni prodaji

DDV bo plačan v državi članici potrošnika, s čimer bo zagotovljena pravičnejša porazdelitev davčnih prihodkov med državami članicami.

Na podlagi novih pravil bodo poleg tega spletne platforme dolžne pobirati DDV pri prodaji na daljavo, ki se opravlja prek njih. Večina blaga, ki se uvaža za prodajo na daljavo, trenutno vstopa v EU brez plačila DDV, kar ustvarja nepošteno konkurenco za podjetja iz EU, izpostavljajo v Bruslju. Goljufije na področju DDV pri spletni prodaji v EU naj bi po ocenah znašale 5 milijard evrov letno.

S sistemom "vse na enem mestu" se spletnim trgovcem ne bo treba registrirati za DDV v vsaki posamezni državi članici, v katero prodajajo blago. Komisija meni, da imajo zaradi te obveznosti podjetja stroške v višini okoli 8.000 evrov za vsako državo članico EU, v katero prodajajo blago.

Z novimi ukrepi naj bi se upravno breme za podjetja zmanjšalo za 95 odstotkov. Komisija ocenjuje, da bo sistem "vse na enem mestu" ustvaril skupni prihranek v višini 2,3 milijarde evrov za podjetja. Za 7 milijard evrov pa naj bi se povečali prihodki iz DDV za države članice.

Pomembna poenostavitev za zagonska in mala podjetja

Nova pravila za DDV pri spletni prodaji prinašajo tudi pomembno poenostavitev za zagonska, mala in srednja podjetja. Podjetje, katerega čezmejna spletna prodaja ne bo presegla 10.000 evrov letno, bo lahko še naprej uporabljalo pravila o DDV, ki se veljajo v njegovi matični državi.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetnik se predstavi podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki ddv pri spletni prodaji

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/23/ddv-pri-spletni-prodaji/