O-STA

Program za varnost in zdravje pri delu je potrjen

Visoka raven varnosti pri delu v Sloveniji in dobro zdravje delavcev sta nujen pogoj za podaljševanje delovne dobe, aktivno in zdravo staranje. Zato so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili nov nacionalni program za varnost in zdravje pri delu. Vlada ga je že potrdila.

>>> Varstvo in zdravje pri delu je usposabljanje, ki je zakonska obveznost. Izobraževanje in test izvajamo tudi v podjetju Data. Preverite proste termine!

Varstvo pri delu je zakonska obveznost

Varstvo pri delu je usposabljanje, ki je zakonska obveznost. Delodajalec ga je dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem. Tudi študentom in dijakom, ter delavcem, ki občasno izvajajo delo pri njemu na podlagi podjemne pogodbe ali drugačne pravno formalne oblike delovnega razmerja. Ali ste vedeli, da morate usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu obnavljati? Za ustrezno varnost in zdravje pri delu pa morate poskrbeti tudi samozaposleni.

Kaj prinaša nacionalni program za varnost in zdravje pri delu?

Kot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, je nacionalni program razdeljen na pet sklopov strateških ciljev.

1. Prvi sklop ciljev je usmerjen v zagotovitev varnosti pri delu. Preprečevanje nezgod pri delu je ena od glavnih nalog zagotavljanja varnosti pri delu. Zaradi izjemne zahtevnosti, kompleksnosti in interdisciplinarnosti področja varnosti in zdravja pri delu je treba neprestano skrbeti za kar najboljšo raven strokovnih znanj in usposobljenosti strokovnih delavcev.

2. Drugi sklop strateških ciljev je usmerjen v zagotovitev zdravja pri delu. Temelji na preprečevanju nezgod pri delu, poklicnih bolezni ter bolezni, povezanih z delom. Spodbujanje in ohranjanje duševnega zdravja delavcev je bistvenega pomena za dvig produktivnosti. Treba je zagotoviti uspešno vračanje delavca na delo po daljši bolniški odsotnosti. Prav tako je treba posebno pozornost nameniti vlogi izvajalcev medicine dela.

3. Tretji sklop strateških ciljev, ki je usmerjen v spodbujanje kulture preventive v delovnem okolju in upoštevanje raznolikosti delavcev, temelji na kampanjah. Te so učinkovit način za ozaveščanje delodajalcev, delavcev in širše javnost o ključnih temah varnosti in zdravja pri delu.

4. Četrti sklop strateških ciljev je usmerjen v zagotovitev varnosti in zdravja delavcev, ki delajo v novih oblikah dela in zaposlovanja.

5. Zadnji sklop strateških ciljev je usmerjen v spodbujanje socialnega dialoga na področju varnosti in zdravja pri delu. Za doseganje visoke ravni kulture preventive je ključnega pomena sodelovanje delavcev pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu.

>>> Imate dobro idejo, ali pa zanimiv hobi? Registracija s.p. je pri nas hitra, enostavna in brezplačna! Še preden pa začnete svoj posel, se oglasite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijeizobraževanja kadri podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeavtorski članki ministrstvo za delo registracija s.p. varnost in zdravje pri delu zdravje pri delu

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/01/25/program-za-varnost-in-zdravje-pri-delu/