O-STA

Dohodnina: S.p.-jem se ne mudi!

Samostojni podjetniki morajo do 31. marca tekočega leta Finančni upravi RS (Furs) predložiti obrazec davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti ("bilanca"). Letošnje leto je skrajni rok izjemoma "podaljšan" na 3. april zaradi velikonočnih praznikov. V davčni obračun se vpišejo prihodki in odhodki, doseženi v preteklem letu, v njem pa samostojni podjetniki uveljavljajo tudi davčne olajšave. S.p.-jem se torej pri dohodnini (še) ne mudi.

>>> Tudi podjetniki, ki ste se odločili za samostojno vodenje knjigovodstva, morate ob koncu poslovnega leta pripraviti bilanco stanja in izkaz uspeha. Da bi vam pri tem čim bolj pomagali, že vrsto let izvajamo delavnico o pripravi letnih poročil.

S.p.-jem ni treba oddajati vloge za vzdrževane družinske člane

Olajšava za vzdrževane družinske člane se lahko s posebno vlogo uveljavlja do 5. februarja 2018 oziroma do 20. februarja, če se vloga odda prek eDavkov. Davčne olajšave, tudi posebno za vzdrževane družinske člane, pa samostojni podjetniki uveljavljajo v davčnem obračunu.

Kot določa Zakon o dohodnini (ZDoh-2), lahko v davčnem obračunu uveljavljajo tudi olajšave za:

  • vlaganja v raziskave in razvoj,
  • vlaganje v opremo in v neopredmetena sredstva (investicijska olajšava),
  • donacije,
  • zaposlovanje (mladih, starejših in tudi invalidov),
  • izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju (vajeništvo)
  • in prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

Podjetja, društva in zavodi torej lahko davčno osnovo znižajo z davčnimi olajšavami. Več o tem si lahko preberete v prispevku Katere davčne olajšave organizacije uveljavljate pri obračunu DDPO?.

>>> Računovodski servis DATA s.p.-jem nudi celostne računovodske storitve. Če potrebujete nasvet glede oddaje davčnega obračuna, vam bo računovodsko svetovanje brez dvoma v pomoč.

Normiranim s.p.-jem davčne olajšave ne pripadajo

S.p.-jem, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, se davčne olajšave ne upoštevajo. Kljub temu pa morajo Fursu oddati davčni obračun in določiti zavarovalno osnovo za tekoče poslovno leto. To lahko storijo tudi na naši delavnici.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zakonodaja

Oznakeavtorski članki davčne olajšave dohodnina 2017 furs s.p.-jem vzdrževani družinski člani

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/01/dohodnina-s-p-jem-se-ne-mudi/