O-STA

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 pri ločenih starših

Ločena starša lahko oba uveljavljata posebno olajšavo za istega otroka, če ga oba preživljata. Komu izmed njih se olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 bolj izplača, lahko preverite z našim kalkulatorjem.

Izračun dohodnine 2017 - olajšava za otroke

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Oglasite se na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in skupaj s podjetniškimi strokovnjaki poiščite pravo poslovno idejo.

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 za otroke ločenih staršev

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko olajšavo uveljavljata oba starša. V tem primeru se posebna olajšava za otroka prizna vsakemu zavezancu v sorazmernem delu. Olajšava za prvega vzdrževanega otroka sicer znaša 2.436,92 evra(mesečno 203,08 evra).

"Zavezancu, ki prispeva za preživljanje otroka na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju se prizna plačani prispevek največ do višine posebne olajšave, ki mu pripada," so nam pojasnili na Finančni upravi RS (Furs). "Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni njemu pripadajoči del, prizna staršu, kateremu je otrok zaupan."

Če se starša, ki uveljavljata posebno olajšavo, ne moreta dogovoriti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega člana, bo Furs vsakemu upošteval sorazmerni del oziroma polovico olajšave.

Kot pravijo, se "posebna olajšava za otroka prizna vsakemu zavezancu v sorazmernem delu olajšave za obdobje, za katerega oba uveljavljata olajšavo."

>>> Potrebujete davčno svetovanje? Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530!

Ne pozabite! Olajšava za vzdrževane družinske člane 2017 se lahko s posebno vlogo uveljavlja le še do 5. februarja 2018. Razen, če boste vlogo oddali prek eDavkov. V tem primeru imate čas še do 20. februarja 2018! Na Fursu pa obljubljajo, da boste nagrajeni tudi s hitrejšim vračilom dohodnine.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijekadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dohodnina 2017 furs izračun dohodnine ločeni starši olajšava za vzdrževane družinske člane 2017

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/01/olajsava-za-vzdrzevane-druzinske-clane-2017/