O-STA

Vpisana polovica dejanskih lastnikov

Tik pred iztekom roka je bila v nov register dejanskih lastnikov pri Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) vpisana slaba polovica od skupno 83.000 zavezancev. Rok se je iztekel 18. januarja 2018. To pomeni približno 37.000 dejanskih lastnikov.

->>> Odpirate podjetje? Odprite ga pri nas! Ponujamo vam vse storitve na enem mestu!

Dejanski lastniki pod nadzorom Urada za preprečevanje pranja denarja

Kot smo že pisali, vzpostavitev registra temelji na zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, ki je začel veljati novembra lani. V register so se dolžni vpisati lastniki oziroma fizične osebe, ki so končni lastniki podjetja. Register je vzpostavil Ajpes, nadzor nad njim pa bo imel Urad za preprečevanje pranja denarja.

->>> Se sprašujete, katere vse obveznosti morate izpolnjevati kot podjetnik? Na enem mestu vam pomagamo v naši Abecedi poslovanja!

V register so morale dejanske lastnike vpisati vse pravne osebe, ki so vpisane v Poslovni register Slovenije ter tuji skladi, ustanove iz tujine in podobni subjekti tujega prava, ki imajo davčne obveznosti v Sloveniji.

Lastniki, ki so se vpisali, so vnešeni v javni iskalnik, ki naj bi pripomogel k zagotavljanju transparentnosti lastniških struktur ter onemogočal zlorabe za pranje denarja in financiranja terorizma. Podatki o lastnikih so javni, razen podatkov o datumu rojstva, davčni številki in državljanstvu. Do nejavnih podatkov imajo dostop nadzorniki in organi pregona, so še poročali na Podjetniškem portalu.

Druga polovica dejanskih lastnikov, ki se v bazo ni vpisala oziroma zavezancem za vpis lastnikov grozi od 6.000 do 60.000 evrov globe, odgovornim osebam zavezancev pa od 400 do 2.000 evrov.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetništvo svetovanja

Oznakeavtorski članki dejanskih lastnikov lastništvo podjetij

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/06/vpisana-polovica-dejanskih-lastnikov/