O-STA

Gospodarska napoved EU: Slovenijo čaka trdna in trajna rast

Gospodarska napoved Evropske komisije kaže, da bo gospodarska rast v Sloveniji letos 4,2-odstotna. Med članicami območja z evrom bosta višjo rast imeli le Irska in Malta, v celotni Evropski uniji (EU) pa Romunija in Poljska.

>>> Ugodna gospodarska napoved za prihodnji dve leti je vsekakor lahko dober razlog za vstop v podjetništvo. Kako sploh poteka ustanovitev podjetja, razlagamo na brezplačnem skupinskem svetovanju. Inovativne poslovne ideje pa vam pomagamo poiskati na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Gospodarska napoved je optimistična

Zimska gospodarska napoved, ki jo je objavila Evropska komisija, je optimistična. "Ob prehodu z gospodarskega okrevanja na gospodarsko rast sta stopnji rasti za evrsko območje in EU lani presegli pričakovanja," so zapisali v Bruslju.

Gospodarstva evrskega območja in EU so v letu 2017 po oceni zrasla za 2,4 odstotka, kar je najhitrejša rast v zadnjih desetih letih. Podoben zagon naj bi ohranila tudi v letih 2018 in 2019. Rast naj bi dosegla 2,3 odstotka v evrskem območju in dva odstotka v EU.

>>> Proračun EU: Več sredstev za mlade in majhna podjetja

Komisija pričakuje, da bo gospodarska rast v Sloveniji letos 4,2-odstotna, prihodnje leto pa 3,5-odstotna.

Osnovna inflacija bo po pričakovanjih ostala omejena, saj se razkorak med povpraševanjem po delu in ponudbo dela na trgu dela zmanjšuje le počasi, plačni pritiski pa ostajajo omejeni. Skupna inflacija bo še naprej odražala pomemben vpliv cen energije in naj bi se rahlo povečala.

V letu 2017 je inflacija v evrskem območju dosegla 1,5 odstotka. Leta 2018 bo po napovedih ostala na enaki ravni, leta 2019 pa naj bi se povečala na 1,6 odstotka. Inflacija v Sloveniji naj bi se z lanskih 1,6 odstotka v letu 2018 povečala na 1,8 odstotka. Leta 2019 pa na dva odstotka.

>>> 5 razlogov za odprtje podjetja v novem letu

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev podjetja zanimivosti

Oznakeavtorski članki eu gospodarska napoved gospodarska rast ustanovitev podjetja

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/09/gospodarska-napoved-eu/