O-STA

Vajenci bodo lahko izbirali med osmimi programi

Na srednjih šolah in fakultetah so potekali informativni dnevi. Devetošolci se bodo lahko odločili tudi za vajeniške programe poklicnih šol. V tem šolskem letu na ta način prvič izvajajo programe kamnosek, orodjar, mizar ter gastronom hotelir, v prihodnjem bodo še nekatere druge. Vajenci tako med šolanjem najmanj polovico časa opravljajo prakso v podjetju.

>>> Mladi imajo ponavadi vedno kup dobrih idej. Če jih znajo pravilno unovčiti, so lahko temelj za njihovo uspešno karierno pot. Kako svoje hobije in ideje spremeniti v posel, izveste na našem brezplačnem izobraževanju.

Sistem vajeništva naj bi približal poklicno izobraževanje mladih potrebam delodajalcev. Podjetja imajo na ta način možnost skozi daljše obdobje spoznavati potencialne kandidate, jih usmerjati in na ta način dobiti tisto, kar zares potrebujejo. Vajenci pa pridobijo dragocene izkušnje, ki jih v šolskih klopeh ne morejo.

Letos je v vajeništvo vključenih nekaj več kot 50 dijakov. Na šolskem ministrstvu so jih sicer pričakovali 200, a so kljub temu zadovoljni. Zanimanje za vajeništvo se namreč počasi povečuje, delodajalci pa ponujajo vse več vajeniških mest.

Vajenci prejmejo denarno nagrado

Dijaki, ki se odločijo za vajeništvo, niso zaposleni, še vedno imajo namreč status dijaka. Vajenci imajo sicer zagotovljeno socialno varstvo, pripada pa jim tudi denarna nagrada. Ta ne vpliva na družinske prejemke oziroma socialne transferje, torej ne poslabša socialnega položaja dijaka in njegove družine.

Mesečni znesek vajeniške nagrade, v skladu z Zakonom o vajeništvu (ZVaj) ne sme biti nižji od:

  • 250 evrov za prvi letnik;
  • 300 evrov za drugi letnik;
  • 400 evrov za tretji letnik.

Mesečni znesek vajeniške nagrade je lahko višji, če je tako določeno s kolektivno pogodbo dejavnosti, ki zavezuje delodajalca.

Vajenci bodo lahko izbirali med 8 programi

V šolskem letu 2018/19 bodo vajenci lahko izbirali med 8 vajeniškimi programi na 16 različnih šolah v 10 regijah po Sloveniji.

In sicer:

  • kamnosek,
  • mizar,
  • slikopleskar,
  • strojni mehanik,
  • oblikovalec kovin,
  • gastronom hotelir,
  • mesar in papirničar.

>>> Koristne kadrovske nasvete lahko podjetniki brezplačno dobite na našem izobraževanju Funkcije za podjetnike!

Vajenci podjetju prinesejo tudi državne spodbude

V sistem vajeništva lahko vstopijo podjetja, ki imajo verificirano učno mesto. To pomeni, da imajo ustrezne materialne razmere in usposobljenega mentorja, ki bo skrbel za vajence. Verifikacija učnih mest je brezplačna, vlogo lahko podjetje izpolni bodisi na Gospodarski zbornici bodisi na Obrtni zbornici, pri tem pa članstvo v zbornici ni pogoj.

Pogodbo z vajenci lahko sklenejo delodajalci, ki v zadnjem letu niso kršili delovno pravnih predpisov, so izplačevali plače in prispevke ter zoper njih nista bila uvedena postopek za prenehanje ali prisilna poravnava.

Podjetja, ki se odločijo za vajence, prejmejo tudi spodbude s strani države. In sicer:

  • do 2000 evrov (za 56 tednov izobraževanja v podjetju v treh letih).
  • povračilo prevoznih stroškov vajenca na praktično usposabljanje ter prehrane med praktičnim usposabljanjem.
  • povrnitev stroškov za zdravniški pregled (enako, kot za dijake na praktičnem usposabljanju).

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo izobraževanja kadri podjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki ministrstvo za šolstvo vajenci vajeništvo zakon o vajeništvu

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/10/vajenci/