O-STA

Prevozniki največkrat kršijo pravila glede obveznih počitkov

V preteklem letu je Finančna uprava RS (Furs) poostreno nadzorovala tudi voznike tovornjakov in avtobusov. Inšpektorji so izvedli 3.544 nadzorov, brezhibnih pa je bilo le 31 odstotkov vseh kontroliranih prevozov. Skupno so prevozniki Fursu plačali 6,2 milijona evrov glob.

>>> Dejavnosti transporta in prometa so ene izmed najpogosteje registriranih ob ustanavljanju podjetij. Če tudi vas zanima registracija d.o.o. ali pa registracija s.p., se oglasite na našem brezplačnem skupinskem svetovanju.

Lani odkritih kar 4.747 kršitev

Na Fusu opažajo, da med prevozniki število odkritih kršitev z leti narašča. V letu 2017 so inšpektorji ustavil 3.544 tovornjakov in avtobusov in ob tem opravil nadzor nad 110.614 delovnimi dnevi voznikov. Pri tem je bilo ugotovljenih 4.747 kršitev. Od tega 486 primerov najhujših kršitev in goljufij, ki so jih prevozniki izvedli s pomočjo naprav in pripomočkov za manipuliranje s tahografom.

Največ kršitev so prevozniki naredili zaradi:

  • nezadostnega dnevnega oziroma tedenskega časa počitka,
  • prekoračitve neprekinjenega časa vožnje (odmori),
  • prekoračitve dnevnega oziroma tedenskega časa vožnje,
  • zaradi zlorab tahografa, tahografskega vložka ali vozniške kartice, ki je imela za posledico ponarejanje podatkov ali izpisanih informacij ter
  • nezmožnosti predložitve zapisov aktivnosti za tekoči dan oziroma za 28 dni.

>>> Odmor in počitek na delovnem mestu: koliko ga imate?

>>> Delovni čas: Delavec ne sme delati več kot 56 ur na teden

Zaseženih je bilo 105 naprav za manipuliranje tahografa

Največ kršitev je bilo odkritih pri prevoznikih iz drugih držav članic EU (59 odstotkov). Sledijo tuji prevozniki iz tretjih držav (26 odstotkov) in domači prevozniki s sedežem v Sloveniji (15 odstotkov).

Odkritih in zaseženih je bilo 105 v vozila vgrajenih sofisticiranih elektronskih naprav za manipuliranje tahografa, krmiljenih s pomočjo prikritih stikal, daljincev in spominskih USB ključev, so še sporočili s Fursa.

Pri 3.544 izvedenih nadzorih so bile ugotovljene kršitve v 2.429 primerih, kar pomeni, da je bilo le 31 odstotkov vseh kontroliranih prevozov brezhibnih.

Ob zaznavi prekrška so bili izvedeni naslednji ukrepi:

  • začasni odvzem vozniškega dovoljenja (81 primerov),
  • začasni odvzem prometnega dovoljenja (264 primerov),
  • odrejen izredni pregled zapisovalne opreme v pooblaščeni delavnici (231 primerov),
  • odvzem voznikove kartice (uporaba tuje kartice 115 primerov),
  • izrečenih je bilo 3.247 glob v skupnem znesku 6,2 milijona evrov.

Prevozniki vsako leto bolj iznajdljivi

Na Fusu opažajo, da prevozniki vse pogosteje kršijo pravila glede delovanja zapisovalnih naprav (tahografov). "Pojavljajo pa se vedno nove oblike ter skrita mesta, kjer so manipulacijske naprave nameščene, odkrivanje teh pa je zelo kompleksno in zahteva specifična znanja in poglobljen pristop," so razložili in dodali, da "s pomočjo vgrajenih manipulacijskih naprav v vozilih, ki so čedalje bolj sofisticirane, manipulanti dosežejo, da se med vožnjo aktivnost vozila v zapisovalno napravo ne beleži, med tem ko se na voznikovo kartico zabeleži počitek."

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p. zakonodaja

Oznakeavtorski članki furs nadzor prevozniki prevozništvo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/13/prevozniki-krsitve-furs/