O-STA

Trgovanje s kriptovalutami - katero dejavnost registrirati?

Trgovanje s kriptovalutami je vse bolj popularno. A pri tem se odpirajo tudi številna vprašanja. Finančna uprava RS (Furs) je nekatere dileme na področju davčne obravnave poslovanja s kritovalutami v svojih pojasnilih že odpravila.

Statistični urad (SURS), ki je pristojen za pojasnila glede registracije podjetniških dejavnosti iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD 2008), pa si je glede kriptovalut že večkrat premislil. Zdaj za tiste, ki bi želeli registrirati s.p. in opravljati trgovanje s kriptovalutami, predlagajo dejavnost s šifro 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje.

Katero dejavnost registrirati za trgovanje s kriptovalutami?

Kot smo že pisali, kriptovalute lahko rudarite ali pa z njimi trgujete tudi v okviru lastnega podjetja. Ustanovitev podjetja je preprost postopek, ki ga brezplačno lahko opravite tudi na VEM točki DATA. Pri registraciji tovrstne dejavnosti pa je kar nekaj zmede.

>>> Postopek za ustanovitev podjetja brezplačno predstavimo na skupinskem svetovanju!

Na SURS-u so nam sprva zatrdili, da storitve kupovanja kriptovalut za tuj račun (trgovanje s kriptovalutami) spadajo pod dejavnost Posredništvo pri trgovanju z vrednostnimi papirji in borznim blagom (66.120).

Dejavnosti s šifro 66.120 podjetnik ne more registrirati brez dovoljenja Banke Slovenije in Dovoljenja za opravljanje poslov borznega posrednika. Slednjega izda Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). A ker se na agenciji niso strinjali s tovrstno izbiro dejavnosti za trgovanje s kriptovalutami, podobnega mnenja so tudi nekateri drugi strokovnjaki, so si na SURS-u premislili. Povedali so nam, da so ponovno preučili storitve trgovanja s kriptovalutami. Za mnenje so vprašali tudi Eurostat, statistični urad Evropske unije.

"Prišli smo do zaključka, da virtualne valute niso plačilna sredstva, ki jih pokriva oddelek 64 iz evropske klasifikacije NACE Rev. 2, tako, da je trenutno za trgovino s kriptovalutami ustrezna šifra SKD 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje," so razložili.

Ste za trgovanje s kriptovalutami registrirali neustrezno dejavnost?

Če ste že ustanovili svoje podjetje in opravljate dejavnost trgovanja s kriptovalutami, ste torej registrirali napačno dejavnost. Zato priporočamo, da se čim prej oglasite na VEM točki DATA in doregistrirajte dejavnost s šifro 82.990. To lahko storite povsem brezplačno!

>>> Če pa se želite kot podjetnik ukvarjati z rudarjenjem kriptovalut, morate registrirati dejavnost s šifro 63.110 Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeatvp avtorski članki furs kriptovalute rudarjenje s kriptovalutami surs trgovanje s kriptovalutami virualne valute

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/14/trgovanje-s-kriptovalutami/