O-STA

Vpis v Register nastanitvenih obratov do konca februarja

Ponudniki turističnih sob morajo obstoječe nastanitvene obrate pri Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) vpisati do konca februarja. Vpis v Register nastanitvenih obratov je namreč pogoj za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah v spletno aplikacijo eTurizem.

>>> Bi tudi vi radi služili z oddajo nastanitve? Preverite vašo poslovno idejo na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Kakšne pa so vaše možnosti za pridobitev evropskih sredstev, izveste na izobraževanju Evropska sredstva so na voljo, ste pripravljeni?.

Vpis v Register nastanitvenih obratov do konca februarja

Ajpes je s 1. decembrom lani vzpostavil Register nastanitvenih obratov ter nov sistem eTurizem za elektronsko posredovanje podatkov o gostih in prenočitvah.

Izvajalci nastanitvene dejavnosti oziroma gostitelji morajo obstoječe nastanitvene obrate vpisati v register v prehodnem obdobju. In sicer najkasneje do 28. 2. 2018. Ajpes bo vpis nastanitvenega obrata izvedel isti dan, če bo vloga za vpis oddana na delovni dan do 14. ure. Oziroma ob petkih in dan pred praznikom do 13. ure, sicer pa naslednji delovni dan. V sistem eTurizem začnejo izvajalci poročati dnevne podatke o gostih in prenočitvah s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu.

>>> Kako po novem poročati o številu nočitev?

Po novem se torej podatki o gostih poročajo samo prek Ajpesovega spletnega portala in ne več ločeno Policiji, Statističnemu uradu RS in občinam.

Aplikacija eGost bo s 1. marcem 2018 prenehala delovati. To pomeni, da bo od tega datuma dalje možno posredovanje le prek Ajpesovega portala.

Vpis v Register nastanitvenih obratov za nove ponudnike

Novi turistični ponudniki pa bodo vpis v Register nastanitvenih opravili takrat, ko bodo opravili postopek za ustanovitev podjetja oziroma ko bodo vpisani v Poslovni register Slovenije.

>>> Kako poteka postopek za odprtje podjetja, razlagamo na brezplačnem skupinskem svetovanju. Če vas mika podjetništvo, se nam pridružite!

S poročanjem v sistem eTurizem pričnejo z dnem, ko je nastanitveni obrat vpisan v register, v kolikor imajo na ta dan že prijavo gostov. Tudi za obstoječe izvajalce, ki bodo v register vpisali nov nastanitveni obrat, velja, da s poročanjem v sistem eTurizem pričnejo z dnem vpisa.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev podjetja ustanovitev s.p.

Oznakeajpes avtorski članki eturizem ustanovitev podjetja vpis v register nastanitvenih obratov

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/16/vpis-v-register-nastanitvenih-obratov/