O-STA

Rok za uveljavljanje olajšave se izteče jutri!

Uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane pri dohodnini 2017 je možno le še prek eDavkov. Skrajni rok se izteče jutri, 20. februarja 2018.

Kdo mora oddati vlogo za dohodninske olajšave za vzdrževane družinske člane, smo natančneje pojasnili v prispevku Za uveljavljanje dohodninske olajšave na papirju čas le še danes.

>>> Kaj se vam pri uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane najbolj izplača, lahko preverite z našim izračunom:

Izračun dohodnine 2017 - olajšava za otroke

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Finančna uprava RS (Furs) je v letošnjem letu zavezance za plačilo dohodnine še posebej pozvala k oddaji vloge za vzdrževane družinske člane prek spleta. Zato je za elektronsko uveljavljanje olajšave obljubila hitrejše vračilo dohodnine. Obravnava vlog je na ta način namreč veliko hitrejša. To je tudi razlog, da so se na Fursu odločili rok za spletno oddajo vlog podaljšati do 20. februarja. Vloge v pisni obliki pa so sprejemali le do 5. februarja.

Postopek registracije v eDavke, kjer se vloga odda, je sicer poenostavljen, saj za to ni več treba nameščati digitalnega potrdila. Pri registraciji je treba med drugim vnesti številko informativnega izračuna dohodnine (IID), ki ste ga prejeli za leto 2016, 2015 ali za 2014. Če njegove številke nimate, ste za uveljavljanje olajšave prepozni. Furs namreč zavezancem, ki za to zaprosijo, številko IDD posreduje le po klasični pošti.

>>> Kdo vse je lahko vzdrževani družinski član?

>>> Roki za dohodnino 2017 v letu 2018 za fizične osebe

Kaj storiti, če zamudite rok za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane?

Če rok za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane zamudite, lahko zahtevate uveljavljanje ali spremembo olajšave za vzdrževane družinske člane z ugovorom na informativni izračun dohodnine. Vendar pa boste vračilo denarja, če vam to pripada, prejeli nekaj mesecev kasneje, kot bi ga sicer.

Če olajšave ne boste uveljavljali niti na mesečni niti na letni ravni, boste na dom prejeli informativni izračun dohodnine, v katerem olajšava ne bo upoštevana. Zaradi tega boste imeli večje doplačilo oziroma manjše vračilo dohodnine, kot sicer.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetnik se predstavi podjetniške novice

Oznakeavtorski članki dohodnina 2017 edavki furs izračun dohodnine uveljavljanje olajšave vzdrževani družinski člani

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/19/rok-za-uveljavljanje-olajsave-jutri/