O-STA

Izteka se rok za prijavo dohodkov iz kapitala

Finančna uprava RS (Furs) opozarja na prijavo dohodkov iz kapitala. 28. februarja 2018 se namreč izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala.

Najpozneje do srede je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Napovedi je treba oddati tudi v primeru, ko so bili dohodki doseženi izven Slovenije.

>>> Vas zanima ustanovitev podjetja? Oglasite se na brezplačnem skupinskem svetovanju!

>>> Preverite tudi ostale roke za dohodnino 2017!

Ne pozabite na prijavo dohodkov iz kapitala

Do konca februarja je treba vložiti:

  • napovedi za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala (dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, obresti na denarne depozite, drugih obresti in dividend),
  • za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem,
  • napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

>>> Več o dohodkih iz kapitala, ki jih je treba prijaviti do konca februarja, si lahko preberete v prispevku Dohodki iz kapitala: prijavite jih Fursu.

Podpisane vloge morajo sicer zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo. Lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema eDavki.

Prijaviti morate tudi prihodke od oddajanja nepremičnin

Napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo zavezanci, ki so v letu 2017 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje, oddati na pristojni davčni urad do 28. februarja.

Davek od najemnin je od leta 2013 dokončen davek, davčna stopnja pa znaša 25 odstotkov od davčne osnove. Ta se izračuna v višini prejete najemnine, zmanjšane za 10 do 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, če jih je poravnal najemodajalec sam.

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije. Nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji, pojasnjujejo na Fursu.

>>> Kdo je davčni rezident in kdo ne?

Tudi letos napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki davki dohodki iz kapitala dohodnina furs

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/02/27/izteka-se-rok-za-prijavo-dohodkov-iz-kapitala/