O-STA

Kateri predmeti so embalaža in kateri ne?

Nova Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo podjetnikom prinaša nove obveznosti. O tem, kdo se mora vpisati v posebno evidenco, ki jo vodi Agencija RS za okolje (Arso) in poročati o embalaži, dani na trg, je še kar nekaj nejasnosti. Če opravljate dejavnost, pa morate biti pozorni tudi na to, kateri predmeti sploh so embalaža in kateri ne.

>>> Ste ravnokar opravili postopek za ustanovitev podjetja? Spoznajte vse vaše obveznosti na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Embalaža so vsi izdelki iz kateregakoli materiala, namenjeni temu, da blago (surovine ali izdelke) obdajajo ali držijo skupaj. In sicer zaradi hranjenja ali varovanja, rokovanja z njim, njegove dostave ali predstavitve na poti od embalerja do končnega uporabnika.

>>> Za koga je poročanje o embalaži, dani na trg, obvezno?

Merila za razvrščanje predmetov med embalažo

Predmeti se razvrščajo med embalažo na podlagi naslednjih meril.

1. Predmeti so embalaža, če ustrezajo pomenu pojma embalaža, ne da bi to posegalo v morebitne druge funkcije embalaže. Razen če je predmet sestavni del izdelka in je potreben za to, da vsebuje, podpira ali ohranja navedeni izdelek njegovo celotno življenjsko dobo, ter je namen, da se vsi elementi uporabijo, potrošijo ali odstranijo skupaj.

Škatle za slaščice, podloge za pecivo, ki se prodajajo skupaj s pecivom, obešalniki za obleke, ki se prodajajo skupaj z oblačilom, so embalaža.

Prav tako so embalaža cvetlični lončki, namenjeni samo za prodajo in prevoz rastlin in ne temu, da rastline v njih ostanejo celo življenjsko dobo. Medtem ko cvetlični lončki, v katerih rastline ostanejo celo življenjsko dobo, niso embalaža. Prav tako niso embalaža obešalniki za obleke, ki se prodajajo samostojno, ali pa voščeni ovoj za sir ali ovitki klobas.

2. Predmeti, ki so oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu, ter odstranljivi predmeti, ki so prodani, napolnjeni ali oblikovani in namenjeni za polnjenje na prodajnem mestu, so embalaža, če imajo funkcijo embalaže.

Embalaža so tako papirnate ali plastične nosilne vrečke, krožniki in kozarci za enkratno uporabo, folija za hrano, vrečke za sendviče, aluminijasta folija, plastična folija za očiščena oblačila v čistilnicah ... Med embalažo pa ne sodi jedilni pribor za enkratno uporabo, ovojni papir, ki se prodaja samostojno, papirnati modeli za peko, podloge za pecivo, ki se prodajajo brez peciva ...

3. Sestavine embalaže in dodatni elementi, vključeni v embalažo, so del embalaže, v katero so vključeni. Dodatni elementi, ki so neposredno obešeni ali pritrjeni na izdelek in opravljajo funkcijo embalaže, so embalaža. Razen če niso sestavni del takega izdelka ter so namenjeni uporabi ali odstranitvi vseh elementov skupaj.

Embalaža so denimo etikete, ki so obešene neposredno na izdelek ali so nanj pritrjene.

Kateri predmeti so embalaža in kateri ne, je na primerih pojasnjeno v Prilogi 1, ki je sestavni del uredbe. Podjetnikom zato svetujemo, da njeno vsebino natančno pregledajo.

Kakšne obveznosti embalaža po novem prinaša podjetnikom?

Po novi Uredbi o embalaži in odpadni embalaži je poročanje o embalaži, dani na trg, obvezno tudi za podjetja, ki na letni ravni na trg dajo manj kot 15 ton embalaže. Kot so nam pojasnili na Ministrstvu za okolje in prostor, to velja za vse osebe, ki opravljajo določeno dejavnost, ne glede na to, ali gre za osnovno ali za dopolnilno dejavnost. Na pojasnila o tem, ali torej ta obveznost velja tudi za osebe, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, še čakamo.

Poleg nujnega vpisa v evidenco pa bodo morala podjetja o embalaži, ki jo z opravljanjem svoje dejavnosti dajo na slovenski trg, voditi tudi lastno evidenco. O letnih količinah in vrstah embalaže dane v promet, bodo morali prvič poročati v letu 2019 (za leto 2018). Kaj mora vsebovati letno poročilo, lahko preberete v prispevku Uredba o ravnanju z embalažo: nove obveznosti za podjetnike.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijepodjetniške novice podjetništvo zakonodaja

Oznakearso avtorski članki embalaža poročanje o embalaži uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/02/kateri-predmeti-so-embalaza-in-kateri-ne/