O-STA

Plača, nižja od minimalne

Plača, nižja od minimalne, na plačilni listi zaposlenega običajno pomeni, da pri izplačilu delodajalec ni upošteval vseh davčnih olajšav. Konkretno, gre za to, da zelo verjetno pri izračunu ni upošteval t. i. povečane splošne olajšave. Ta ob običajni splošni olajšavi pripada zaposlenim, ki na leto bruto zaslužijo skupaj manj kot 13.316,83 evra. Na plačilni listi zaposlenega je zato plača, nižja od minimalne.

Kako je lahko plača nižja od minimalne?

Najvišja povečana splošna olajšava se prizna pri vseh dohodkih, nižjih od 930,53 evrov bruto na mesec. Ta dohodninska olajšava znaša 543,32 evra na mesec (oziroma 6.519,82 evra na leto).

Po dohodninski lestvici se za dohodke v višini med 930,53 in 1.109,74 evra bruto prizna povečana splošna olajšava, ki se obračuna po zapleteni formuli in sicer 275,22 + (1.660,18 - 1,49601 x bruto dohodek). Pri tem je 275,22 evra mesečno splošna olajšava (oziroma 3.302,70 evra na leto).

Ta formula se je pričela uporabljati v letošnjem letu, z njo pa želi zakonodajalec izboljšati položaj najnižje plačanih zaposlenih. "S to spremembo se odpravlja navezanost dodatne splošne olajšave glede na višino dohodka in s tem odpravlja situacije, ko bi zavezanec ob povečanju bruto plače prejel nižjo neto plačo iz razloga nezvezno določene dodatne splošne olajšave," so ob predstavitvi lestvice pojasnili na Finančni upravi RS.

V skladu z Zakonom o minimalni plači morajo sicer vsi delavci, zaposleni za polni delovni čas, prejeti najmanj minimalno plačo.

>>> Ta znaša v letošnjem letu neto 638,42 evra oziroma bruto 842,79 evra.

Vendar pa ta izračun že upošteva, da je delodajalec svojim zaposlenim ob splošni upošteval tudi povečano splošno olajšavo.

Če povečane splošne olajšave delodajalec ne upošteva, dobi zaposleni, čeprav dela polni delovni čas, izplačano manj, tj. približno 595,52 evra.

Tako mu ne bo potrebno ob koncu leta, kljub temu da nima nobenih vzdrževanih članov, doplačevati dohodnine. To je boljše za zaposlenega sploh takrat, ko npr. ni zaposlen za polni delovni čas ali ni zaposlen vse leto.

Kdaj je lahko plača višja ali nižja?

Iz minimalne plače so izvzeti trije dodatki dodatke za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Ti se morajo v skladu s pogoji dela plačati dodatno ob minimalni plači:

Nižjo plačo od minimalne pa lahko dobijo tudi zaposleni, ki ne delajo polni delovni čas, tj. za 40 ur na teden.

>>> Želite povečati svoje prihodke? Razmislite o samozaposlitvi!

Informativni izračun neto plače pa lahko enostavno opravite z našim kalkulatorjem. (Tudi ta sicer pri izračunu ne upošteva povečane splošne olajšave!)

Informativni izračun plače

>>> Preberite si še več o minimalni, izhodiščni in osnovni plači. Pripravili smo tudi primerjalni izračun treh različno visokih plač.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo računovodstvo zakonodaja

Oznakeavtorski članki dohodnina izračun minimalna plača povečana splošna olajšava splošna olajašava

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/26/placa-nizja-od-minimalne/