O-STA

Dajatev na odjavljena vozila

S 1. aprilom 2018 bo začel veljati Zakon o dajatvah za motorna vozila (ZDajMV), ki uvaja dajatev na odjavljena vozila. Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

>>> Kako morajo biti ustrezno zapisani potni nalogi ter katera dokazila jim je treba priložiti, razlagamo na izobraževanju o potnih nalogih. Pridružite se nam! Preberite pa tudi prispevek o povračilu potnih stroškov.

Kdo bo moral plačevati dajatev na odjavljena vozila?

Dajatev na odjavljena vozila bodo plačevali lastniki vozil, katerih vozila so registrirana za prevoz največ devetih oseb skupaj z voznikom (8+1), lastniki vozil za prevoz blaga z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone in lastniki trikolesnih vozil (kategorije M1, N1 in L2e).

Lastniki vozil, ki bodo 1. aprila 2018 odjavili vozilo iz prometa, bodo postali zavezanci za plačilo te dajatve 1. aprila 2019. Dajatev bodo plačevali vsako leto.

Plačilu dajatve se lahko lastniki vozil izognejo v teh primerih:

  • če je iz evidence registriranih vozil razvidno, da je bilo vozilo dano v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja,
  • če predložite policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo vozilo ukradeno, ali
  • v primeru, da predložite dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi.

Dajatev za odjavljena vozila se sicer plačuje največ deset let od zadnje odjave vozila. Če se to v tem času znova registrira, začne ta rok ponovno teči ob naslednji odjavi vozila. Dajatev pa ne velja za vozila s statusom starodobnika.

>>> Informativni izračun neto plače

Cilj je zmanjšanje števila divjih odlagališč

Namen ukrepa je, da bodo lastniki sami poskrbeli za odjavljena vozila in da ta ne bodo končala na divjih odlagališčih v naravi ter tako dodatno onesnaževala in kazila okolja, so zapisali na Ministrstvu za infrastrukturo.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Pooblaščeni izvajalci bodo namreč ob razgradnji vozila poskrbeli tudi za okolju nevarne snovi in materiale, ki obremenjujejo okolje.

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da cilj ukrepa ni pobiranje dajatev na odjavljena vozila, ampak da bi lastniki kar se da hitro poskrbeli za odjavljeno vozilo.

>>> Imate zanimiv hobi ali pa dobro idejo? Kako lahko z njim/njo dodatno zaslužite, izveste na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijedavki finance gospodarstvo podjetniške novice podjetništvo

Oznakeavtorski članki dajatev na odjavljena vozila davki ministrstvo za infrastrukturo

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/28/dajatev-na-odjavljena-vozila/