O-STA

Samozaposleni in njihov položaj na trgu dela

Število samozaposlenih se v zadnjem obdobju ponovno povečuje. Vse več posameznikov se namreč v času ugodnih gospodarskih razmer odloči za ustanovitev podjetja oziroma registracijo s. p.-ja. Državni statistični urad (Surs) ob tem ugotavlja tudi, da so samozaposleni večinoma zadovoljni s svojim delom.

Posameznikom, ki se odločijo za samostojno podjetniško pot, v podjetju DATA stojimo ob strani. Ne samo, da pri nas lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite postopek za ustanovitev podjetja - s. p. ali d. o. o., ampak vam nudimo tudi pravno in davčno svetovanje ter številna izobraževanja. Podjetnikom začetnikom priporočamo predvsem Abecedo poslovanja in seminar Podjetnik sem - kaj pa zdaj?.

Surs je v drugem četrtletju lanskega leta s posebnim vprašalnikom pridobival podatke o samozaposlenih in njihovem položaju na trgu dela.

Samozaposleni večinoma ne zaposlujejo

V drugem četrtletju leta 2017 je bilo tako 114.000 oseb samozaposlenih (67 % moških in 33 % žensk). 82 % samozaposlenih je delalo v lastnem podjetju, ali so bili samostojni podjetniki, ali so delali v svobodnem poklicu. Preostalih 18 % so bili kmetje. Okoli dve tretjini samozaposlenih (76.000 ali 67 %) nista nikogar zaposlovali; več kot polovica teh ni nikogar zaposlovala zato, ker ni bilo dovolj dela. Večina samozaposlenih (98.000 ali 86 %) pa v prihodnjih 12 mesecih ni nameravala niti zaposlovati novih delavcev niti za delo najeti podizvajalcev.

Največ samozaposlenih se je sicer samozaposlilo zaradi primerne priložnosti (30,7 %), dobrih 25 % jih je nasledilo družinsko podjetje, približno 13 % pa, ker niso našli zaposlitve. Če tudi vas zanimajo prednosti in slabosti samozaposlitve, se oglasitena našem brezplačnem izobraževanju.

>>> Brez denarja do lastnega podjetja? Zakaj pa ne!

Podatki Sursa kažejo, da je približno polovica samozaposlenih zadovoljna s trenutnim delom. Pa tudi, da imajo samozaposleni v primerjavi z zaposlenimi (86,6 % : 36,3 %) večjo avtonomijo pri delu, saj lahko sami vplivajo tako na vsebino kot na razporeditev delovnih nalog.

Samozaposlenih je vse več

Število samozaposlenih se je v zadnjih četrtletjih ponovno začelo nekoliko višati. Po zadnjih podatkih, to je za 4. četrtletje 2017, jih je bilo 116.000, za 8.000 več kot pred enim letom. V letu 2016 jih je bilo na letni ravni 108.000, v preteklih desetih letih pa jih je bilo največ leta 2010 (119.000), najmanj pa leta 2008 (99.000). Po podatkih iz poročila Zavoda za zaposlovanje o izvajanju ukrepa spodbujanja samozaposlovanja v obdobju 2007-2013 je bilo največ prejemnikov subvencije za samozaposlitev prav v letu 2010.

>>> Če bi se nam tudi vi želeli pridružiti v podjetništvu, se oglasite na VEM točki DATA. Svoj termin si lahko rezervirate prek kontaktnega obrazca, seveda pa smo dosegljivi tudi prek telefonske številke 01 600 1530 oziroma prek e-pošte data@data.si.

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijegospodarstvo podjetniške novice podjetništvo ustanovitev d.o.o. ustanovitev s.p. zanimivosti

Oznakeavtorski članki samozaposleni surs trg dela

POVEZAVA: https://data.si/blog/2018/03/29/samozaposleni-na-trgu-dela/