O-STA

Evropa za državljane

Izvajalska agencija EACEA je objavila rezultate prvega razpisnega roka programa Evropa za državljane. Prispelo je 1205 prijav, od katerih je bilo 219 odobrenih. Organizacije iz Slovenije so prijavile 33 projektov, od katerih je bilo 7 odobrenih; 1 za ukrep Evropski spomin, 5 za ukrep Pobratenje mest, 1 za ukrep Mreže mest, na ukrepu Projekti civilne družbe pa žal ni bilo uspešnih prijav iz Slovenije. Številne slovenske organizacije bodo kot partnerice sodelovale v odobrenih projektih tujih prijaviteljev.

Na 1. razpisnem roku programa je bila skupna uspešnost projektov 18 odstotna, uspešnost prijav iz Slovenije pa nekoliko višja, in sicer 21 odstotna. Pri projektih mest je bilo odobrenih kar 60 odstotkov prijav s slovenskim prijaviteljem, kar je za 10 odstotkov več v primerjavi z lanskimi rezultati.

Uspešni prijavitelji iz Slovenije so bili:

- na ukrepu Evropski spomin:

o MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE SLOVENIJE: Observing walls: 1989-2019

- na ukrepu Pobratenje mest:

o DRUŠTVO ZA RAZVOJ PODEŽELJA LAZ: Kulturna dediščina EU nas združuje

o OBČINA LUKOVICA: Future of young in Europe

o DRUŠTVO ZA VAROVANJE MATERNEGA JEZIKA, NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE MAKS PLETERŠNIK PIŠECE: United in variety

o OBČINA KOČEVJE: Youth dialogue on common EU identity and citizenship through discovering cultural heritage from participating countries and music creativity

o OBČINA STARŠE: Debate about the future of the European Union on the countryside

- na ukrepu Mreže mest:

o MESTNA OBČINA NOVO MESTO: CUlture Twinning: Twinning tourism Promoting Cultural Heritage

Izbranim organizacijam iz Slovenije iskreno čestitamo in jim želimo uspešno izvajanje projektov.

Letos je odprt še en rok za projekte mest, in sicer 3. septembra. Pred rokom na kontaktni točki programa, ki jo v Sloveniji izvaja CMEPIUS, organiziramo tudi skupinsko svetovanje za vse potencialne prijavitelje z že izdelano projektno idejo. Vabljeni 21. avgusta na CMEPIUS, Ob železnici 30a, v Ljubljani. Prijavite se lahko TUKAJ (https://ankete.cmepius.si/index.php?r=survey/index/sid/879198/lang/sl).

Več informacij o programu se nahaja na spletni strani CMEPIUS, kjer je vzpostavljen tudi iskalnik partnerjev.