O-STA

Aster v Centralni banki Bosne in Hercegovine

Nov uspeh slovenskih računalniških podjetij v BiH: ljubljansko podjetje Aster je v začetku avgusta s Centralno banko Bosne in Hercegovine podpisalo pogodbo za implementacijo računovodske in bančne informacijske rešitve.

Ljubljansko podjetje Aster se je na razpisu, ki ga je v sredini aprila objavila Centralna banka Bosne in Hercegovine, v hudi mednarodni konkurenci izkazalo kot najboljši ponudnik za implementacijo računovodske in bančne informacijske rešitve.

Rešitev v Centralni banki bo temeljila na programski rešitvi za računovodstvo in finance Aster Financials, ki za delovanje uporablja podatkovno zbirko Oracle in je rezultat razvojnega dela podjetja Aster. Rešitev Aster Financials se pod imenom G.O.L.D. Financials trži tudi drugje na svetovnem trgu v povezavi s francosko-finskim partnerjem Aldata Solutions. Strokovnjaki podjetja Aster bodo dodali tudi dodatne bančne module, kar bo banki omogočilo hitrejše, varnejše in bolj učinkovito poslovanje. V okviru pogodbe za uresničitev projekta bo podjetje zagotovilo tudi vso potrebno strojno opremo. Dela na projektu so se že začela, implementacija pa naj bi bila zaključena do 30. aprila 2002. Podjetje Aster je Centralno banko Bosne in Hercegovine prepričalo s številnimi izkušnjami na tovrstnih projektih, ki jih je pridobilo v trinajstih letih svojega delovanja, tako doma kot v tujini. »Bančne rešitve so ena izmed naših osnovnih dejavnosti, tako da smo pripravljeni na izvedbo tudi najzahtevnejših bančnih projektov,« je povedal Robert Reinhardt, direktor podjetja Aster.

Aster je to priložnost izkoristil tudi za odprtje podružnice Aster BiH v Sarajevu, ki bo skrbela za dosledno in gladko izvedbo tega in naslednjih projektov. "Naša dolgoročna strategija je močna prisotnost na mednarodnem tržišču, s podpisano pogodbo pa smo si ustvarili zelo dobro izhodišče za tržišče Bosne in Hercegovine. Pridobljeni projekt je še eden v vrsti informacijskih projektov, ki jih uspešno izvajajo slovenska podjetja v Bosni in Hercegovini. Centralna banka je zelo zadovoljna z implementacijo rešitve plačilnega prometa, ki jo je implementirala skupina slovenskih in mednarodnih izvajalcev. Upam, da bomo vsi skupaj znali izkoristiti velik ugled slovenskih računalniških podjetij na trgu BiH in tudi na drugih trgih bivše skupne države," je še dodal Robert Reinhardt.

Aster Financials je programski sistem, ki podpira funkcije glavne knjige in z njo povezanih analitičnih evidenc saldakontov kupcev in dobaviteljev ter stroškovnega knjigovodstva. Sistem predstavlja centralno zbirališče finančnih podatkov organizacije, zato je predvideno povezovanje z drugimi informacijskimi sistemi podjetja. Zaradi svoje splošnosti in učinkovitosti je uporaben kot jedro finančnega informacijskega sistema v organizacijah vseh velikosti. Sistem se pod imenom G.O.L.D.® Financials trži tudi kot eden od modulov logistično trgovinskih rešitev G.O.L.D. francosko-finskega podjetja Aldata.

Podjetje Aster že od leta 1988 razvija za domače in tuje naročnike programsko opremo ter nudi celostno aplikativno, sistemsko in omrežno podporo uporabnikom. Bogat nabor lastne programske opreme in podpornih storitev za poslovno rabo zajema podporo trgovinskega, finančnega, skladiščnega poslovanja in logistike ter bančnega in borznega poslovanja. Aster izdeluje tudi geografske informacijske sisteme in podatkovna skladišča. Vse programske in storitvene rešitve podjetja Aster so zasnovane na svetovnih standardih in so bile uspešno implementirane v številnih podjetjih v Sloveniji in tujini.