O-STA

Slovenski dan OpenVMS ponovno dobro obiskan

Podjetja ECS, ADD in Aster so 2. oktobra 2001 v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije letos že tretjič organizirala srečanje uporabnikov operacijskega sistema OpenVMS pod naslovom "Slovenski dan OpenVMS 2001".

Na podlagi množične udeležbe, srečanja se je namreč udeležilo več kot 130 predstavnikov informacijskih centrov, se je tudi letos pokazalo, da je operacijski sistem OpenVMS zaradi svoje zanesljivosti v Sloveniji še vedno nepogrešljiv, zlasti v bančništvu in financah, industrijskih panogah, telekomunikacijah in v javnem sektorju.

Operacijski sistem OpenVMS se odlikuje kot zelo zanesljiv sistem z vsemi potrebnimi modernimi elementi in enostavno integracijo v ostalo računalniško okolje, kar ga opredeljuje kot nenadomestljivega tudi v prihodnosti. Prav zaradi tega sta se po 25-ih letih razvoja, 450.000 uspešno opravljenih instalacijah in več kot 10 milijonih zadovoljnih uporabnikov podjetji Compaq in Oracle odločili za njegov nadaljnji razvojni ciklus.

Letos so domači in tuji Compaq-ovi strokovnjaki predstavili kopico tehničnih novosti na novih različicah OpenVMS V7.2-1 in V7.3. Udeležence so seznanili s prihodnjimi načrti nadgradenj operacijskega sistema in programske opreme, kot so denimo pregled e-rešitev na platformi OpenVMS, WEB enabling OpenVMS aplikacij, načrti podjetja Oracle na platformi OpenVMS … Poudarek je bil na izboljšavah, ki zadevajo večjo učinkovitost, razpoložljivost, zanesljivost in nadgradljivost, kakor tudi na nadaljevanju združevanja s spletom. Popoldanski termin je bil namenjen predvsem praktičnim prikazom konkretnih rešitev na platformi OpenVMS, kot so daljinski nadzor na sistemski ravni, pot do sodobnega poslovnega sveta "B2B2" in sistem za spremljanje prisotnosti na delu, ki so jih za svoje stranke uspešno realizirali strokovnjaki vseh treh organizatorjev.

Podjetje Aster že od leta 1989 razvija za domače in tuje naročnike programsko opremo ter nudi celostno aplikativno, sistemsko in omrežno podporo uporabnikom. Bogat nabor lastne programske opreme in podpornih storitev za poslovno rabo zajema podporo trgovinskega, finančnega, skladiščnega poslovanja in logistike ter bančnega in borznega poslovanja. Aster izdeluje tudi geografske informacijske sisteme in podatkovna skladišča. Vse programske in storitvene rešitve podjetja Aster so zasnovane na svetovnih standardih in so bile uspešno implementirane v večih podjetjih tako v Sloveniji kot tudi v tujini. V podjetju je zaposlenih 73 ljudi.