O-STA

Prihajajo prvi informativni izračuni dohodnine za leto 2018

V petek 29. 3. 2019 ali v ponedeljek 1. 4. 2019 bodo odposlani prvi informativni izračuni za leto 2018. Dohodninski zavezanci, ki ste vključeni v prvi sveženj, boste tako že v naslednjem tednu prejeli informativni izračun dohodnine v poštni nabiralnik. Še prej pa bodo informativni izračuni dohodnine vidni na eDavkih.

Kot običajno, bo drugi sklop informativnih izračunov odposlan do konca maja. Običajno so zavezanci, ki uveljavljajo olajšavo z vzdrževanimi družinskimi člani, vključeni v drugi sklop.

V poštnih nabiralnikih vas bodo torej informativni izračuni dohodnine čakali naslednji teden. Že v petek 29. 3. pa boste lahko z vpisom svoje davčne številke na portalu eDavki preverili, ali vam je bil izračun poslan. Če da, potem si ga lahko prek eDavkov tudi ogledate.

Informativni izračuni dohodnine - potrebno jih je pregledati

Ko boste prejeli izračun dohodnine, bodite pozorni na pravilnost podatkov - preverite jih. Če pri tem potrebujete pomoč, vam nudimo davčno svetovanje. Za preračun lahko uporabite tudi naš kalkulatorje za izračun dohodnine:

Informativni izračun dohodnine

Informativni izračun dohodnine - olajšava za otroke

Kako vložiti ugovor?

Če se z izračunom ne strinjate, morate v 30-ih dneh od odpreme informativnega izračuna, vložiti ugovor. Pozor, ugovor ste dolžni vložiti tudi, če se je FURS zmotil v vašo korist! Vsi zavezanci smo namreč sami odgovorni za pravilnost naših podatkov.

O tem, na kaj morate biti pozorni pri branju informativnega izračuna, smo že pisali lani. Ugovor lahko vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z uporabniškim imenom in geslom preko računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Če se boste odločili, da boste ugovor oddali v papirnati obliki, obrazec lahko natisnete s Fursove spletne strani ali pa ga prejmete na enem izmed finančnih uradov. Na podlagi ugovora vam bo Furs izdal dohodninsko odločbo.

Pravilni informativni izračuni dohodnine

V kolikor se z izračunom strinjate, ta po poteku roka za ugovor samodejno postane odločba. To pomeni, da boste morali v ustreznem roku le še doplačati morebitno premalo plačano dohodnino oziroma boste preveč plačano dohodnino prejeli na bančni račun.