O-STA

Soglasje sosedov za opravljanje mirne dejavnosti v bloku

Mirne dejavnosti lahko podjetnik opravlja tudi doma, v kolikor stanuje v bloku oziroma večstanovanjski hiši.

Za to ne rabi niti spremembe namembnosti stanovanja v skladu s predpisi o graditvi objektov (recimo v namembnost pisarne). Prav tako ne potrebuje niti dovoljenja za opravljanje dejavnosti od upravne enote.

Od spremembe Stanovanjskega zakona leta 2008 dalje, lahko lastnik stanovanja v svojem stanovanju opravlja dejavnost, če ta ne moti ostalih stanovalcev pri mirni rabi stanovanja in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske zgradbe z, na primer, pogostimi obiski strank.

Lastnik ali najemnik stanovanja pa mora pridobiti soglasje za opravljanje dejavnosti solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev večstanovanjske stavbe. Med njimi morajo biti soglasja vseh etažnih lastnikov stanovanj, ki s stenami ali stropom mejijo na njegovo stanovanje. Ob začetku opravljanja dejavnosti mora o tem obvestiti tudi upravnika.

Soglasja sosedov na odprtje podjetja bodoči podjetnik ne rabi prinesti, s sabo pa potrebuje overjeno izjavo lastnika objekta.

Soglasje sosedov NI isto kot soglasje lastnika objekta za poslovni naslov

Pisali smo že o tem, da za postopek registracije podjetja, podjetnik potrebuje osebni dokument, poznati mora svojo davčno številko in imeti s seboj overjeno Izjavo lastnika objekta, s katero mu lastnik objekta (stanovanja) dovoli poslovanje na njegovi nepremičnini. Pravzaprav dovoli, da je naslov podjetja na objektu, čigar lastnik je podpisnik Izjave lastnika objekta. Več o izjavi lastnika objekta, smo pisali v članku Izjava lastnika objekta - vse, kar ste želeli izvedeti, pa niste vedeli koga vprašati.

Najemniki stanovanja

Bodoči podjetniki, ki bi želeli naslov podjetja prijaviti na naslovu najemniškega stanovanja, morajo na postopek registracije podjetja, prinesti overjeno izjavo lastnika objekta (stanovanja) in ne najemno pogodbo. Torej jim mora najemodajalec podpisati obrazec in svoj podpis na obrazcu (izjavi lastnika objekta) overiti. To lahko stori pri notarju ali na Upravni enoti osebno na VEM točki, kjer bo najemnik opravljal postopek registracije podjetja. In ker bo najemnik stanovanja, dejavnost opravljal v stanovanju, to stanovanje pa je v bloku, bo pridobil soglasje sosedov (podpise), da lahko mirno dejavnost opravlja v stanovanju.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.