O-STA

Ali ste pozabili oddati napoved za dohodnino?

Ali ste pozabili oddati napoved za dohodnino? Kaj lahko storite? Ali se lahko odda napoved za dohodnino tudi po zamujenem roku? Kakšne posledice vas čakajo?

Vsakemu se lahko zgodi, da pozabi oddati napoved za dohodnino. Je že res, da rok za oddajo dohodnine ostaja nespremenjen in je vsako leto isti, a zgodi se, da z oddajo dohodnine odlašamo do izteka roka, nato pa jo pozabimo oddati.

Davčni zavezanec, ki je pozabil oddati davčno napoved ali pa je davčno napoved Finančni upravi Republike Slovenije poslal po predpisanem datumu ima dve možnosti.

Zavezanec lahko:

  1. predloži napoved po izteku predpisanega roka,

  2. lahko se samoprijavi.

Tudi tisti, ki ste že oddali napoved za dohodnino, lahko kasneje napoved popravite, vse do izdaje odmerne odločbe.

1. Predložitev napovedi po izteku predpisanega roka

Če ste zamudili rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine iz opravičljivih razlogov, lahko vložite pri pristojnem davčnem organu predlog za naknadno predložitev odmere dohodnine.

V predlogu morate:

  • obrazložiti razloge za zamudo,

  • predložiti dokaze za svoje navedbe,

  • navesti rok, v katerem boste predložili napoved.

Za opravičljive razloge se štejejo okoliščine, ki jih zavezanec ni mogel predvideti oziroma odvrniti. Zaradi navedenih okoliščin zavezanec ni mogel sestaviti oziroma vložitev napovedi v predpisanem roku. Okoliščine so lahko npr. nenadna in nepredvidljiva bolezen, smrt v družini, prometna nesreča in druge.

Predlog za naknadno predložitev napovedi mora zavezanec vložiti v osmih dneh po prenehanju razlogov za zamudo, vendar najpozneje v treh mesecih po izteku roka za predložitev napovedi.

Če davčni organ dovoli predložitev napovedi po izteku predpisanega roka, določi rok za predložitev napovedi s sklepom. Napoved se tako šteje za pravočasno vloženo, kar pomeni, da zavezancu ni potrebno plačati obresti, prav tako ni v prekršku.

Lahko se zgodi, davčni organ ne dovoli predložitve napovedi po izteku predpisanega rok. V tem primeru se šteje, da zavezanec ni predložil napovedi v roku, zaradi česar je odgovoren tudi za prekršek.

2. Samoprijava

Samoprijava zavezancem omogoča, da pozneje ugotovljene nepravilnosti v napovedih sporočijo Finančni upravi Republike Slovenije. Zavezanec v tem primeru ni odgovoren za prekršek.

Zavezanec, ki ni vložil napovedi oziroma podatki v vloženi napovedi niso bili pravilni, popolni ali resnični, lahko vloži oziroma popravi napoved.

Samoprijava je mogoča najpozneje do:

  • začetka davčnega inšpekcijskega nadzora,

  • vročitve odmerne odločbe,

  • začetka postopka o prekršku,

  • začetka kazenskega postopka.

Pogoj za učinkovanje samoprijave je, da zavezanec plača premalo obračunan davek kot tudi pripadajoče obresti. Obresti obračuna davčni organ v odločbi izdani na podlagi samoprijave napovedi.

S samoprijavo se zavezanec izogne kazni za prekršek. Samoprijava se lahko za isto obveznost vloži samo enkrat.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.