O-STA

Zavarovanje odgovornosti v podjetju - zakaj in kdaj je to dobro oziroma nujno

Zavarovanje odgovornosti v podjetju je namenjeno kritju škode zaradi civilno pravnih odškodninskih zahtevkov tretjih oseb. Gre za škodo, ki nastane zaradi nepričakovanih in nenadnih dogodkov pri izvrševanju dejavnosti podjetja, za katero je odgovorno podjetje. Škodo lahko utrpijo tretje osebe (telesne poškodbe, okvara zdravja ali smrt), lahko pa tudi nastane na premoženju tretjih oseb (uničenje, poškodba).

Predvsem podjetja, ki se na trgu na novo ustanavljajo in so najbolj ranljiva v primeru škodnih dogodkov, si morajo zagotoviti svoj obstoj z zavarovanjem splošne odškodninske odgovornosti. Vsaka odškodnina za podjetje predstavlja veliko finančno obremenitev. V kolikor podjetje ni zavarovano, so odškodninski zahtevki npr. za telesne poškodbe lahko zelo visoki. Glede na to, da je kar nekaj domačih in tujih zavarovalnic, ki nudijo na tem področju zavarovanje, se je dobro pozanimati, o zavarovalnih kritjih, ki jih le-te ponujajo.

Obligacijski zakonik določa, da se z zavarovalno pogodbo zavarovanec zavezuje, da bo zavarovalnici plačal zavarovalno premijo. Zavarovalnica pa se zavezuje, da bo, če se zgodi dogodek, ki pomeni zavarovalni primer, izplačala zavarovancu ali nekomu tretjemu odškodnino. Z zavarovalno pogodbo je tako zavarovana škoda, ki jo zavarovanec (podjetje) povzroči tretjim. Zavarovalnica s plačilom odškodnine tretjim vstopi v položaj zavarovanca.

Zavarovalnice ponujajo različne vrste zavarovanj glede odškodninske odgovornosti podjetja. Določene dejavnosti morajo nujno imeti sklenjeno zavarovanje odgovornosti, zato je potrebno ločiti med:

1. zavarovanjem splošne odgovornosti:

· namenjeno kritju škode zaradi civilno pravnih odškodninskih zahtevkov tretjih oseb.

2. zavarovanjem proizvajalčeve odgovornosti:

· jamči zavarovancu kritje stroškov civilnopravnih odškodninskih zahtevkov, ki jih tretja oseba uveljavi proti njemu zaradi nesreče, do katere je prišlo zaradi nepravilnega delovanja ali okvare izdelka.

3. zavarovanjem poklicne odgovornosti:

· kadar gre za napačno ravnanje pri opravljanju poklica,

· določene poklicne kvalifikacije zahtevajo zavarovanje odgovornosti, kot npr. odvetniki, notarji, zdravniki, revizorji, nadzorniki, nepremičninski posredniki, ipd.

· gre za zakonsko obvezna zavarovanja,

· v takih primerih zakon predpisuje višino minimalne zavarovalne vsote in obseg zavarovalnega kritja.

Naj bo zavarovanje odgovornosti v podjetju ena izmed vaših prioritet za odgovorno poslovanje podjetja. Priporočamo vam, če tega še nimate urejenega, da za to čim prej poskrbite.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.