O-STA

Podjetniki, datum ustanovitve podjetja določite sami!

Samostojni podjetniki morajo pri postopku registracije podjetja določiti datum ustanovitve podjetja. To je dan, ki bo naveden v registru podjetij AJPES, kot datum ustanovitve podjetja. Torej lahko tudi datum, ko bo oseba-samostojni podjetnik zavarovana v svojem podjetju in bo iz naslova samozaposlitve, pričela s plačevanjem prispevkov za socialno zavarovanje.

Samostojni podjetnik na postopku na VEM točki lahko določi datum vpisa s.p. v register podjetij, naslednji dan od dneva, ko opravlja postopek na VEM točki ali katerikoli datum 30 dni v naprej. Ne glede na dela proste dni ali vikende v koledarju.

Kateri datum ustanovitve podjetja je pravi?

Čim prej oziroma na prvi možni dan, je smiselno določiti datum ustanovitve podjetja, če se vam je izteklo delovno razmerje dan pred tem in želite neprekinjeno zavarovanje, le da tokrat kot samozaposlena oseba. Če podpisujete pogodbo o poslovnem sodelovanju in vaš bodoči partner čaka le še ne matično številko vašega s.p. (dobite jo na sklepu o vpisu v poslovni register, ki pride po pošti, naslednji dan od datuma vpisa s.p.). Če morate čim prej izdati račun na s.p..

Če je torej datum ustanovitve s.p. sredi meseca ali celo proti koncu meseca, potem to za novopečenega podjetnika pomeni, da bo prve prispevke za socialno zavarovanje plačal v sorazmernem deležu že naslednji mesec za toliko dni poslovanja, kolikor je posloval v mesecu, v katerem je ustanovil podjetje.

Kdaj je bolje določiti datum na začetku meseca?

Če se ne mudi z ustanovitvijo podjetja in ni nujno naslednji dan od obiska VEM točke postaviti datum ustanovitve podjetja, potem je bolje začeti z s.p. na začetku meseca. V razmislek naj to navodilo vzamejo vsi, ki nameravajo še v tem mesecu obiskati VEM točko in razmišljajo, da bi še v juniju ustanovili s.p..

Če nameravate konec junija obiskati VEM točko zaradi postopke ustanovitve s.p., potem vas bomo na VEM točki DATA zagotovo vprašali, kaj je razlog, da za tri preostale dni v mesecu želite ustanoviti podjetje in nato do 20 julija plačati sorazmerni delež prispevkov za socialno zavarovanje? In če ne bo kakšnega tehtnega razloga zato, vam bomo predlagali datum ustanovitve podjetja, ki bo 1.7.2019. To bo za vas podjetnika pomenilo, da boste prve prispevke za socialno zavarovanje plačali do 20. avgusta za julij.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.