O-STA

Izplačilo regresa

Ali ste dobili izplačan regres? Ali ste dobili pravilno izplačan regres? Inšpektorata RS za delo izvaja pri delodajalcih poostreni redni in usmerjeni nadzor glede izplačila regresa!

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres. Regres za letni dopust se izplača najmanj v višini minimalne plače. Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. Regres v višini 886,63 evra dobi vsak, saj je to najnižji regres, enak minimalni plači. Kaj lahko storite, če regresa še niste dobili izplačanega?

Zakon o delovnih razmerjih sicer dovoljuje tudi kasnejše izplačilo regresa, in sicer ob nelikvidnosti delodajalca in če je tako določeno v kolektivni pogodbi. V tem primeru mora biti delavkam in delavcem regres izplačan najkasneje do 1. novembra v tekočem letu.

Inšpektorat Republike Slovenije za delo še vedno ugotavlja številne kršitve pri izplačilu regresa!

Inšpektorat RS za delo pri nadzoru nad delodajalci izhaja iz podatkov finančne uprave o oddanih REK-1 obrazcih. Nadzor se izvaja tako pri manjših kot pri večjih delodajalcih.

Inšpektorat RS za delo pri delodajalcih izvaja redni in usmerjeni nadzor glede izplačila regresa. V prvi polovici letošnjega leta so ugotovil 1686 različnih kršitev. Prevladujejo kršitve, ki se nanašajo na izplačilo regresa do zakonskega roka - teh so ugotovili kar 1187. V letu 2019 so odkrili 1926 različnih kršitev glede izplačila regresa.

Inšpektorat je zaradi ugotovljenih kršitev izrekel 185 prekrškovnih odločb z izrekom globe, 102 plačilna naloga, 457 opominov, 359 opozoril in 44 upravnih odločb. Vsi postopki sicer še niso pravnomočno zaključeni, nekatere končne odločbe in številke se lahko torej še spremenijo.

Inšpektorat za delo delodajalce, ki delavcem še niso izplačali regresa, kljub storjenemu prekršku poziva, da jim regres izplačajo takoj, še pred obiskom inšpektorjev.

Če delodajalec regresa ne izplača, je skladno z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) določena globa od 3.000 do 20.000 evrov za pravno osebo in od 450 do 2.000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

Preberite tudi:

· Delo za krajši delovni čas in pravica do regresa

· Regres v nedenarni obliki - ali je dovoljen in kdaj?

· Odpoved: kaj pa dopust in regres?

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.