O-STA

Višji dodatki v javnem sektorju

Obetajo se višji dodatki v javnem sektorju za delo ponoči, za delo v nedeljo ter za delo na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan. Višji dodatki bodo izplačani s plačo za september 2019. Višji dodatki bodo izplačani predvsem delavcem, ki delajo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Višje dodatki so sicer odvisno od višine vaše osnovne plače. Za pomoč pri sklepanju pogodbe ali pri preverjanju plačilne liste se obrnite na naše pravne strokovnjake.

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je plača sestavljena iz osnovne plače, dela plače za delovno uspešnost in dodatkov. Znate prebrati svojo plačilno listo?

Sestavni del plače je tudi plačilo za poslovno uspešnost, če je le-to dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Dodatki za delo v posebnih pogojih dela

Delavcu pripadajo dodatki za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa:

· dodatek za nočno delo,

· dodatek za nadurno delo,

· dodatek za delo v nedeljo,

· dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakon.

Višina dodatkov se določi s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti.

Višji dodatki v javnem sektorju

Dogovor o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, ki ga je sklenila Vlada Republike Slovenije s sindikati javnega sektorja lani decembra, določa višje dodatke. Višji dodatki se upoštevajo od 1.9. 2019 in bodo izplačani ob septembrski plači, ko jo boste prejeli v mesecu oktobru. Višji dodatki so sicer odvisno od vaše osnovne plače ter so vezani na bruto osnovno plačo.

Višji dodatki v praksi

Dodatek za nočno delo se zvišuje s 30 na 40 odstotkov urne postavke osnovne plače, dodatek za nedeljsko delo se zvišuje s 75 na 90 odstotkov ter dodatek za delo na praznik z 90 na 120 odstotkov.

Vlada ocenjuje, da bo izplačilo dodatkov v letu 2019, prineslo delavcem 4,7, miljona evrov bruto, v letu 2020 pa 14 miljonov evrov bruto. Višje dodatke bodo občutili zlasti tisti delavci, kjer delo poteka neprekinjeno 24 ur na dan vse dni v letu.

Največji delež sredstev iz naslova dodatkov je bil sicer lani izplačan zaposlenim v zdravstvu.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.