O-STA

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga: v 2020 poostren nadzor FURS-a!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga bo v začetku leta 2020 pod drobnogledom. FURS bo namreč izvajal poostren nadzor nad zavezanci, ki izvajajo storitev oddajanje stanovanja preko AirBnB, Bookinga in podobnih spletnih portalov v turistične namene. Veliko smo o opravljanju dejavnosti "Oddajanje stanovanja" že pisali, FURS pa je posebej opozoril zavezance na potrebo po registraciji za DDV v primeru opravljanja te dejavnosti. Ali torej veste, da morate biti zavezanec za DDV v primeru, ko je oddajanje stanovanja preko AirBnB -ja vaša dejavnost ?

"Oddajanje stanovanja preko AirBnB ali Bookinga v RS res zahteva registracijo za DDV?"

Za storitve oddajanja nepremičnin v turistične namene preko portalov kot so AirBnB, Booking ipd., je določena obrnjena davčna obveznost (po Direktivi o DDV, določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost).

V kolikor torej oddajate sobe preko oglaševanja na spletnih straneh posrednikov ali ponudnikov, ki imajo sedež izven Republike Slovenije, se morate predhodno registrirati za namene DDV,izdajati račun v skladu s to postavkoin plačati 22% DDV v Sloveniji.

Tudi po registraciji nimate pravice do odbitka DDV, mesečno morate predlagati obračune DDV v elektronski obliki (eDavki). Pri ostalih nabav, znotraj RS, si DDV-ja ne obračunavate. To morate storiti četudi še niste identificirani za namene DDV, ker bi Vaš obseg opravljenega prometa bil pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV - torej 50.000 eurov v 12 zaporednih mesecih!

Oddajanje stanovanja preko AirBnB - izognite se globam z enostavno rešitvijo - samoprijavo!

V kolikor se še niste registrirali za DDV lahko oddate vlogo za identifikacijo DDV in oddate DDV obračune za nazaj. Tako se izognete morebitnim globam, ki bi Vam jih FURS izrekel v primeru nadzora. Povprašajte svojo računovodjoza opis procedure!

Poleg omenjenega morate imeti še registrirano primerno dejavnost (npr. 55.203 Oddajanje zasebnih sob gostom) in imeti registrirano primerno pravno-organizacijsko obliko (s.p., status sobodajalca- zasebnika).