O-STA

Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane - rok se izteče 5. 2. 2020!

Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane je namenjena uveljavljanju olajšave. Posledično znižuje davčno osnovo in višino dajatev, ki jih je treba plačati. Mišljena je torej za tiste zavezance, ki želijo uveljavljati to posebno olajšavo za vzdrževanje mladoletnih otrok, posvojencev ali pastork do 18. leta starosti.

Olajšava se lahko uveljavlja tudi za starejše otroke, zakonske partnerje, starše davčnega zavezanca in tako dalje, ki izpolnjujejo določene pogoje. Takšen primer je recimo otrok med 18. in 26. letom, če se šola, ni zaposlen oziroma ne opravlja dejavnosti in nima dohodkov za lastno preživetje (razen pokojnine in začasnega študentskega dela).

Kaj storiti, če zamudite rok za oddajo vloge?

Kaj se zgodi, če se oddaja vloge za vzdrževane družinske člane uveljavlja z zamudo? Vam finančni urad vseeno upošteva, da ste vzdrževali otroka, čeprav so Vam že izdali informativni izračun?

Zavezancem se lahko zgodi, da ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane pravočasno. Potemtakem prejmejo informativni izračun dohodnine brez upoštevane tovrstne okoliščine. To seveda pomeni, da bodo imeli večjo doplačilo oziroma manjše vračilo kot sicer.

A zaradi zamude ni potrebno skrbeti. Vložijo lahko namreč ugovor zoper informativni izračun dohodnine in tako olajšavo uveljavljajo naknadno. Vas zanima tudi, kakšna je nova dohodninska lestvica, ki velja od 1.1.2020 dalje? O spremembah dohodninske lestvice si lahko preberete tukaj.

Komu od staršev se oddaja vloge za vzdrževane družinske člane bolj izplača?

Niste prepričani, komu izmed staršev se oddaja vloge za vzdrževane družinske člane bolj izplača? Ali pa imate morebiti več otrok in vas zanima kako za vas najbolj ugodno razdeliti davčne olajšave? Uporabite kalkulator za izračun dohodnine 2019, s katerim lahko izračunate kako optimalno uveljavljati otroke kot davčno olajšavo.

Običajno se oddaja vloge za vzdrževane družinske člane bolj izplača staršu z višjo plačo. Kar pa ne izključuje uveljavljanja olajšave obeh staršev, pri čemer je potrebno razdeliti čas uveljavljanja tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev. V primeru nesoglasij okoli razdelitve, se vsakemu prizna polovica.

Olajšavo lahko uveljavljate mesečno ali letno

Četudi lahko zavezanci uveljavljajo posebno olajšavo na mesečni ali letni ravni, je oddaja vloge za vzdrževane družinske člane namenjena zgolj staršem, ki olajšavo uveljavljajo pri informativnem izračunu dohodnine na letni ravni.

V kolikor se zavezanec odloči, da bo vzdrževane družinske člane uveljavljal med letom pri izračunu akontacije dohodnine, mora delodajalcudostaviti obrazec: "Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine".

Zavezanci, ki pa te olajšave niso uveljavljali med letom, to storijo preko vloge in najkasneje do 5. februarja 2020.

Na kakšen način je možna oddaja vloge?

Oddaja vloge za vzdrževane družinske člane je možna elektronsko - preko sistema eDavki, in tudi osebni ali po pošti na pristojni finančni urad. Zavezanec jo lahko vloži tudi preko mobilne aplikacije eDavki, kjer so na voljo tudi podatki iz zavezančeve zadnje vložene vloge.

Pri tem je edina naloga zavezanca, da podatke pregleda in jih morebiti tudi popravi. V kolikor ni sprememb, je oddaja vloge za vzdrževanje družinskih članov možna z enim samim klikom.

Elektronski način je zagotovo najenostavnejši in tudi najhitrejši, saj je oddaja vloge za vzdrževane družinske člane mogoča praktično od kjerkoli. Rok za njeno oddajo pa se izteče s 5. februarjem 2020.