O-STA

Aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite v petek, 13. marca 2020

Občinski štab Civilne zaščite je z aktivnostmi, vezanimi na pojav širjenja SARS-CoV-2 (COVID 19) začel že konec meseca februarja, od takrat pa se z različnimi deležniki (javnimi zavodi, humanitarnimi organizacijami, komunalnimi službami, zdravstvenimi organizacijami ter organi na področju varnosti in tako dalje) spremljajo razmere na terenu in pripravljajo različni ukrepi glede na spreminjajoče se stanje.

Občina in njena redarska služba je včeraj, 12. marca 2020, vsem javnim zavodom, krajevnim skupnostim, Gasilski zvezi Kamnik, večjim trgovskim centrom in manjšim trgovinam, bencinskim servisom, upravnikom vseh stanovanjskih stavb ter drugim ustanovam, kjer se zbira večje število ljudi, razdelila in poslala tako imenovane ikonografike o SARS-CoV-2 (COVID 19) in plakate o priporočeni razdalji med osebami.

Danes, v petek, 13. marca 2020, so se gradiva razdelila še manjšim gospodarskim subjektom (gostinskim lokalom, šiviljstvom, vulkanizerjem, avtoservisom, frizerjem, cvetličarnam in podobno) in sicer na celotnem območju občine Kamnik. S plakati so opremljena tudi avtobusna in železniška postajališča. Razdeljenih je bilo približno 1000 kosov tako imenovanih ikonografik in plakatov.

Ob 8. uri se je sestal ožji Občinski štab Civilne zaščite, kjer so se dogovorili o potrebah za delovanje interventnih služb in nujnih nalog. Vsem interventnim službam smo naročili, da je potrebno skrbno sprejeti ukrepe, ki bodo preprečevali nekontrolirane vstope v njihove službe, z njimi pa bodo zaščitili tako zaposlene kot tudi njihove uporabnike.

Ob 8.30 se je župan Matej Slapar skupaj s poveljnikom Občinskega štaba Civilne zaščite in predstavniki Občine Kamnik sestal z direktorico Doma starejših občanov Kamnik, gospo Majo Gradišek, direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, dr. Sašom Reboljem, s predstavnikom Zavoda Oreli in predstavnico Študentskega kluba Kamnik. Slednji so Občini Kamnik v naslednjih tednih ponudili pomoč. Trenutno so ostali brez obveznosti obiskovanja fakultet (izjema so seveda e-predavanja), velika večina je ostala tudi brez dela, saj so bili zaposleni v sektorjih, ki so najbolj prizadeti (gostinstvo, turizem, storitvene dejavnosti, kultura itd). Poleg tega so ostali tudi brez možnosti izpeljave njihove vsakoletne akcije Dobrodelni marec, zato so se odločili, da po svojih zmožnostih ponudijo pomoč. Vključili jih bomo v aktivnosti Občinskega štaba Civilne zaščite, dogovorili pa smo se, da bodo sodelovali z Zdravstvenim domom dr. Julija Polca Kamnik, Domom starejših občanov Kamnik in Zavodom Oreli, torej na področju pomoči koordinacije administrativnih del in pomoči starejšim (predvidoma osebam, ki živijo sami) oziroma tistim, ki jo bodo potrebovali. Po trenutnih podatkih bo Študentski klub Kamnik zagotovil 10 oseb, poleg tega so pozvali k sodelovanju in pomoči tudi vse njihove člane in verjamemo, da se bo številka vsekakor še povečala.

Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik z današnjim dnem, 13. marcem 2020, organizira in izvaja samo nujne naloge, odpovedane so preventivne aktivnosti, kot so dejavnosti Centra za krepitev zdravja, fizioterapija, ne nujna zobozdravstvena oskrba, redni in ne nujni pregledi ter podobno.

Ostanejo pa, poleg seveda nujnih zadev, naslednji pregledi oziroma aktivnosti:

  • preventivni pregledi nosečnic pri izbranem ginekologu in preventivne obravnave v patronažnem varstvu,
  • preventivne obravnave otročnic, novorojenčkov in dojenčkov v patronažnem varstvu in
  • preventivni pregledi dojenčkov in predšolskih otrok do 6. leta starosti ter obvezna cepljenja.

Paciente se bo na vhodu v stavbo spuščalo posamezno. Triažna služba bo na vhodu preverjala stanja pacientov in presodila o nujnosti obravnave.

NUJNA MEDICINSKA POMOČ DELUJE POPOLNOMA NEMOTENO.

Danes tekom dopoldneva s strani koncesionarja, Komunalnega podjetja Kamnik, d. o. o., poteka dekontaminacija, po številu otrok največje kamniške šole, Osnovne šole Frana Albrehta in vseh njenih podružnic v Mekinjah, Nevljah, Tunjicah in na Vranji Peči.

Trenutno se koncesionar nahaja na matični šoli, kjer se - z ustrezno zaščitno opremo oziroma ob upoštevanju vseh navodil za preprečevanje prenosa okužbe - izvaja strojna dezinfekcija vseh razredov, hodnikov, telovadnice in drugih pomožnih prostorov objekta.

Postopek dezinfekcije nadaljujemo tudi na podružničnih šolah.

NA SPLETNI POVEZAVI HTTPS://WWW.KAMNIK.SI/VIDEO-VSEBINE SMO OBJAVILI VIDEO VSEBINO Z NAVODILI IN PRIPOROČILI PREVENTIVNI UKREPI IN NAVODILA ZA PREPREČEVANJE OKUŽB NALEZLJIVIH BOLEZNI (VIR: NIJZ).

OBČANKE IN OBČANE PROSIMO, DA SE OBNAŠAJO ODGOVORNO IN NAJ OHRANIJO MIRNO KRI. ZASKRBLJENOST JE, OB UPOŠTEVANJU VSEH PRIPOROČIL NIJZ TER CIVILNE ZAŠČITE NA OBČINSKI IN DRŽAVNI RAVNI, ODVEČ IN NIKOMUR NE KORISTI.

ŽUPAN MATEJ SLAPAR: "Ne bodimo zaskrbljeni, bodimo skrbni, dosledni in pogumni, upoštevajmo priporočila. V kolikor je mogoče, ostanite doma in izkoristite priložnost, ko se lahko posvetite svojim družinskim članom."