O-STA

Če zbolimo na delovnem mestu, kako ukrepati?

Če zbolimo na delovnem mestu in imamo simptome virusa COVID-19, se moramo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), umakniti v ločen prostor, oziroma ohranjati vsaj 1,5 metra razdalje do sodelavcev. Po telefonu se nato posvetujemo z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik v rednem delovnem času, dežurna zdravstvena služba izven delovnega časa), kjer prejmemo navodila o nadaljnjih ukrepih. Tudi če zbolimo ali ne je dobro poznati pravila in načela dobre higienske prakse!

Če zbolimo na delovnem mestu, ni nujno, da smo okuženi z virusom Covid-19

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je precej podobna drugim okužbam dihal, kot je npr. gripa. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino nad 38°C, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Podatki kažejo, da v kar 80 % bolezen poteka blago in jo ljudje prebolijo brez zapletov.

I

Za mesec marec je značilno obdobje viroz in prehladov

Ker je tole obdobje tudi čas raznoraznih viroz in drugih oboljenj dihal za katerimi lahko zbolimo, je resnično pomembno, da se zaposleni v podjetjih, ki v tem času poslujejo, še bolj kot običajno, držimo načel dobre higienske prakse. Kljub temu, da nas mediji ves čas bombandirajo s temi načeli, ni odveč ponoviti, katera pravila so to:

· Roke si skrbno umivamo z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.

· V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.

· Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.

· Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.

· Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

· Če zbolimo, ostanemo doma.

· V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

· Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).

· Odsvetujemo splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

Če zbolimo, ostanimo doma

Zelo pomembno je, če zbolimo in v kolikor opazimo simptome okužbe dihal, da ostanemo doma, se posvetujemo s svojim zdravnikom in ravnamo v skladu z njegovimi navodili. Obvestimo delodajalca o svoji odsotnosti. Seveda pa moramo tudi doma upoštevati načela higiene rok in higiene kašlja.