O-STA

Gorenjska banka odobrila že 168 odlogov plačil kreditnih obveznosti

Gorenjska banka se zaveda svoje pomembne vloge v slovenski družbi in pozdravlja ukrepe, ki jih za reševanje gospodarstva predvideva od nedelje veljavni Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev. Nastalo situacijo, povezano z virusom COVID-19, banka intenzivno spremlja že ves čas, z namenom nuditi hitro in učinkovito pomoč slovenskim podjetjem in posameznikom, ki že trpijo posledice epidemije. Do danes je Gorenjska banka z odobritvijo odloga plačil kredita pomagala že več kot stotim pravnim osebam. Gre za prvi val pomoči, ki se osredotoča predvsem, a ne izključno, na mala in srednje velika podjetja, ki so v tej krizni situaciji najbolj ogrožena in pomemben člen pri ponovnem zagonu slovenskega gospodarstva.


Na podlagi zakona lahko Gorenjska banka odobrava zahtevke za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe za obdobje 12 mesecev vsem, ki izpolnjujejo z zakonom določene pogoje. Kot zagotavlja predsednik uprave, gospod Mario Henjak, bo: "Gorenjska banka državne ukrepe budno spremljala tudi v bodoče in s tem omogočala nadaljnjo pomoč slovenskemu gospodarstvu in prebivalcem. Le s hitrim in učinkovitim ukrepanjem bomo zagotovili čimprejšnje okrevanje in nadaljnji razvoj slovenske družbe".


Dodatne informacije so kreditojemalcem na voljo na spletni strani Gorenjske banke, kjer lahko najdejo tudi Vlogo za odlog plačila kredita. Fizičnim osebam ni potrebno plačati stroškov odobritve. Celoten postopek je prilagojen trenutnim razmeram, kar pomeni, da obisk poslovalnice ni potreben. Tako fizičnim kot pravnim osebam, so v primeru dodatnih vprašanj na voljo osebni skrbniki, na katere se lahko obrnejo preko telefona ali elektronske pošte.


Sprejeti zakon sicer ne predvideva ukrepov na področju leasing storitev. Kljub temu so se v povezani družbi, GB Leasing že prilagodili nastalim razmeram. Za stranke, ki so se znašle v položaju oteženega plačevanja obrokov so zasnovali temeljit postopek za odlog plačil in do sedaj odobrili 196 vlog. Dodatne informacije in navodila, kako postopati v takšnem primeru, so objavljeni na spletni strani GB Leasing.


--------------------------------------------------konec sporočila----------------------------------------------------