O-STA

eDavki: Izjava o zmanjšanem obsegu poslovanja je že na voljo!

eDavki spletni portal predstavlja vstopno točko, preko katere boste samozaposleni podali izjavo o zmanjšanem obsegu poslovanja. Samozaposlenilahko z izpolnitvijo vloge zaprosite za izredno pomoč v obliki temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov po novem Mega zakonu.

V članku odgovarjamo na naslednja vprašanja:

· Kje lahko najdem izjavo o zmanjšanem obsegu poslovanja?

· Kdaj naj vložim izjavo o zmanjšanem obsegu poslovanja?

· Kdo je upravičen do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov?

· Kaj je mesečni temeljni dohodek?

Kje na portalu eDavki lahko najdem izjavo?

Izjava o zmanjšanem obsegu poslovanja lahko najdete na spletnem portalu eDavki. Do izjave lahko dostopate po naslednjih korakih in rubrikah:

· Spletni portal eDavki

· Prijava

· Novi Dokumenti

· Ostale vloge

· Izjava NF-COVID 19

Izjave o zmanjšanem obsegu poslovanja ni mogoče vložiti v papirnati obliki. V eni izjavi se uveljavljata obe ugodnosti.

Računovodja se vam zdi nepotreben strošek, saj zadevo obvladate sami? Ali svoje poslovne knjige zaupate sosedi? Nepremišljeno sprejet ukrep vas lahko drago stane!

Kdaj naj vložim izjavo o zmanjšanem obsegu poslovanja preko portala eDavki?

Še preden vložite izjavo preko portala eDavki, preverite, ali imate poravnane vse zapadle davčne obveznosti! To je namreč pogoj za uveljavitev izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov.

· 4.2020: če bo izjava vložena na portal eDavki do tega datuma za marec 2020, bo mesečni temeljni dohodek nakazan na TRR 25.4.2020.

· od 19.4. do 30.4.2020: če bo izjava vložena na portal eDavki v tem obdobju za marec in/ali april 2020, bo mesečni temeljni dohodek nakazan na nakazan na TRR 10.5.2020.

· od 1.5. do 31.5.2020: če bo izjava vložena na portal eDavki v tem obdobju za marec in/ali april in/ali maj 2020, bo mesečni temeljni dohodek nakazan na TRR 10.6.2020.

Si izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune, ki jih je pripravila naša računovodja po določbah megazakona!

Kdo je upravičen do pomoči, ki se uveljavlja preko portala eDavki?

Mega zakon določa, da so upravičeni do pomoči samozaposleni, ki zaradi epidemije ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Upravičeni so torej:

· samozaposleni, ki na dan uveljavitve tega zakona opravlja dejavnost in je v obvezno zavarovanje vključen na podlagi opravljanja te dejavnosti in ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na drugi zavarovalni podlagi,

· verski uslužbenci,

· samozaposleni s statusom kmeta, ki je v obvezno zavarovanje vključen na podlagi opravljanja te dejavnosti in ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v obvezno zavarovanje tudi na drugi podlagi.

Zaposlenim na čakanju na delo pripada regres za letni dopust. Preverite pa kako je z letnim dopustom!

Izjavo vložite preko portala eDavki, nato FURS preverja poravnane zapadle davčne obveznosti!

Samozaposleni je upravičen do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka v višini 350 eurov za mesec marec 2020 in po 700 eurov za meseca april in maj 2020, če je opravljal dejavnost najmanj od 13. marca 2020 do uveljavitve zakona, to je do 11.03.2020.

Za uveljavljanje ukrepa mesečnega temeljnega dohodka je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve Megazakona. Finančna uprava bo upravičenost preverjala po davčni kartici zavezanca na dan 9. 4. 2020.

Za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov je potrebno imeti poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko portala eDavki.