O-STA

Osebni asistenti - po novem oproščeni

Osebni asistenti so bili pri opravljanju dejavnosti do sedaj obdavčeni po splošni stopnji. FURS je s 15. aprilom sprejel novo stališče. Po novem so dejavnosti oproščene DDV, v kolikor spadajo v dejavnosti:

· 88.109 Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe ali

· 88.999 Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve!

Informativni izračun plače

Razmišljate, da bi se podali na samostojno poslovno pot kot osebni asistenti? Ne veste, kako registrirati podjetje in kakšni so stroški? DATA d.o.o. tudi v času epidemije organizira seminarje - webinarje. Že ta teden se lahko brezplačno udeležite webinarja "Kako zaslužiti s hobijem" in "Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja".

ZNESEK REGRESA 2020

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Do sedaj osebni asistenti obdavčeni po splošni stopnji, sedaj DDV-ja oproščeni!

FURS je objavil pojasnilo, da se na podlagi informacij Statističnega urada RS (SURS), dejavnosti 88.109 Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe ter 88.999 Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve, oprosti plačila DDV po 6. točki prvega odstavka 42. člena ZDDV-1 (oziroma 43. člena, v povezavi s 6. točko prvega odstavka 42. člena ZDDV-1).

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

FURS navaja, da je zahtevana vsebinska presoja za vsak primer posebej, pod katero dejavnost spada pomoč, ki jo opravljajo osebni asistenti!

Hkrati se ostale storitve, ki jih nudijo osebni asistenti, kot jih ureja Zakonu o osebni asistenci (ZAO), ki se ne uvrščajo pod SKD 88. dejavnost, obdavčene z nižjo, 9,5% stopnjo. V to dejavnost se uvrščjo tisti osebni asistenti, ki npr. izvajajo preprosta fizična dela, pomoč v gospodinjstvu. SURS je do te spremembe smatral osebno asistenco kot del dejavnosti pod "Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene" (SKD 96.090).

Pod dejavnost "Drugo socialno varstvo brez nastanitve za starejše in invalidne osebe" (SKD 88.109) in "Drugo drugje nerazvrščeno socialno varstvo brez nastanitve" (SKD 88.999 ) se uvršča bolj zahtevne pomoči uporabnikom. Torej, delo ki ga opravljajo osebni asistenti pri vseh tistih opravilih in dejavnostih, ki jih uporabnik ne more izvajati sam zaradi vrste in stopnje invalidnosti, a jih vsakodnevno potrebuje doma in izven doma, da lahko živi neodvisno, aktivno in je enakopravno vključen v družbo.