O-STA

Odlog kreditov - banke pričele zagotavljati likvidnost!

Odlog kreditov, odobrenih po 12. marcu 2020, je eden izmed obljubljenih ukrepov za zajezitev posledic pandemije koronavirusa COVID-19. Interventni zakon predvideva odlog kreditov oziroma plačevanja obrokov za vse vrste kreditov, torej podjetniških, potrošniških in stanovanjskih. Kakšen interes je torej vzbudil omenjen interventni inštrument?

Informativni izračun plače

Podjetniki, potrebujete likvidnostni kredit? Načrtujete razvojne projekte ali investicije? Pošljite nam povpraševanje na data@data.si in preverite ali izpolnjujete osnovne pogoje za uspešno kandidiranje na javnem razpisu.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Odlog kredita je zaprosilo že več kot 20 tisoč subjektov!

Banke so že pričele obdelovati kopico vlog, saj je ukrep hitro, že v prvem valu aprilskih vlog, dosegel učinkovit odziv. Do 1. maja so banke prejele 22.227 vlog za odobritev odloga plačil in novih likvidnostnih kreditov.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Odlog kreditov - vlog je največ s strani prebivalstva!

Podjetja so do 1. maja vložila 6.628 vlog in skupen znesek, ki predstavlja zahteve za odlog kreditov, je pri podjetjih 234 milijona evrov. Samo mikro-podjetja in samostojni podjetniki (s.p.-ji) so vložili 3.454 vlog, v skupni vrednosti 41,8 milijona evrov. Mala in srednja podjetja so skupaj vložila 3.020 vlog v skupni vrednosti 114,6 milijonov evrov. Velika podjetja so vložila za 77,6 milijonov evrov vlog za odlog kreditov. Številčno je bilo teh le 154.

Prebivalstvo je oddalo največ vlog - in sicer 15.599 vlog. Teh je le v višini 33,1 milijona evrov.

ZNESEK REGRESA 2020

Skrajni rok za oddajo vloge za odlog kreditov še ni potekel!

Skrajni rok za oddajo vloge za odlog kreditnih obveznosti je 6 mesecev po datumu preklica epidemije. A kljub temu banke pozivajo, da podjetja in posamezniki oddajo vlogo čim prej. Razlog za to navajajo morebitni nastanek težav komitentov z odplačevanjem obveznosti in negativnih posledic povezanih s tem.

BREZPLAČNI WEBINARJI

Kako poteka zahteva za odlog kreditov?

Kreditojemalec mora v vlogi opisati in utemeljiti razlog za začasno nezmožnost zagotavljanja poplačila obveznosti po kreditni pogodbi z banko zaradi okoliščin, povezanih s posledicami epidemije. Oddana vloga se lahko nanaša le na odlog kreditov, katerih obveznosti bi zapadle v plačilo po razglasitvi epidemije, torej 12. marec 2020. Kreditojemalec mora biti tudi državljan Republike Slovenije.

Kreditojemalec lahko zaprosi za 12 mesečni odlog plačevanja kreditov, ali krajši - za to se dogovori z banko. Odlog kreditov ne vpliva na obrestno mero.