O-STA

Oljni madež na reki Soči

Danes okrog 10.00 ure smo na reki Soči opazili manjši oljni madež, zato smo takoj sprožili vse aktivnosti za zaščito vodotoka in druge ukrepe za ugotavljanje vzrokov. Ocenjeno je bilo, da je v reko Sočo iztekla manjša količina olja iz lovilca olj.

Takoj smo aktivirali naše Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo (PIGD Salonit Anhovo) in obvestili Regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112. O dogodku smo obvestili okoljskega in zdravstvenega inšpektorja ter Občino Kanal ob Soči.

Prostovoljni gasilci so takoj namestili absorpcijske filtre, stekli so tudi drugi preventivni ukrepi na terenu in v procesu. Regijski center je aktiviral poklicne gasilce JZGRD Nova Gorica, ki so postavili zaščitno bariero na reki Soči.

Ocenjeno je bilo, da je šlo za dogodek manjšega obsega, količina razlitega je olja je bila minimalna, ukrepanje je bilo hitro in učinkovito. Ob intervenciji je znano, da dogodek ni v ničemer imel vpliva na pripravo pitne vode.

Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali pri reševanju dogodka. Pokazali so izjemno profesionalnost in bili pri reševanju uspešni.