O-STA

Salonit Anhovo na poti ogljično nevtralne proizvodnje

Salonit Anhovo, ena najsodobnejših evropskih cementarn in edina cementarna v Sloveniji se je s svojimi strateškimi načrti usmerila na pot ekološke tranzicije. Član uprave dr. Tomaž Vuk je v intervjuju za Dnevnik poudaril, da imajo v podjetju dobre nastavke in so tako korak pred konkurenco. Preobrazbo v ogljično nevtralno proizvodnjo so v cementarni razdelili na tri obdobja.

Na podlagi strateških načrtov bodo v prvih petih letih uporabljali že razvite tehnologije, npr. sončne elektrarne. Dr. Vuk je ob tem še dodal: "V prihodnje se bo večji del energije, ki bo nastal v naših sončnih elektrarnah, direktno porabil kot električna energija, del pa se bo moral skladiščiti, in ena od opcij je vodik. Vodik je mogoče v našem proizvodnem procesu uporabljati direktno, brez vmesne pretvorbe v električno energijo."

V naslednjem koraku, do leta 2030, načrtujejo razvoj zelenih tehnologij, kjer se želijo aktivno vključevati v inovacijske procese. Z uveljavitvijo teh rešitev si bodo zagotovili brezogljično proizvodnjo. Po letu 2030 se bodo po Vukovih besedah v Salonitu Anhovo osredotočili na implementacijo zelenih tehnologij. "Ne smemo se ustrašiti vsakega novega pogleda. V času, ko še nimamo dokončnih rešitev in jasnih poti, se ponujajo možnosti za preboje, da na novo izrišemo zemljevid. Ta čas dojemamo kot našo priložnost," je še dodal.

Salonit Anhovo se je v začetku meseca predstavil tudi na Svetovni razstavi EXPO 2020. Eden izmed glavnih ciljev obiska je bila vzpostavitev pomembnih strateških mednarodnih povezav na področju zelenih tehnologij. Cement namreč predstavlja strateški material tako sedanjosti kot prihodnosti. "Izrednega pomena je krožno gospodarstvo, ki ga izvajamo že 30 let. Glede na to, da uporabljamo alternativna goriva iz visokokaloričnih odpadkov, smo po moji oceni eden prvih slovenskih primerov resnega in pravega krožnega gospodarstva," je med obiskom poudaril predsednik uprave Julijan Fortunat.