O-STA

S čezmejnim povezovanjem do prve polnilnice v Sloveniji za oskrbo s čistim vodikom

Na jutrišnjem dogodku "Čezmejna severnojadranska vodikova dolina", ki je del uradnega koledarja slovenskega predsedovanja, bodo v cementarni Salonit Anhovo otvorili prvo polnilnico za oskrbo s čistim vodikom pri nas. Slovesna otvoritev bo združila ključne odločevalce iz političnega sveta, predstavnike industrije in zainteresirane javnosti.

Na dogodku bodo v družbi vidnih domačih in tujih gostov v Salonitu Anhovo, edini cementarni v Sloveniji, otvorili prvo polnilnico v regiji Severnega Jadrana za oskrbo s čistim vodikom. Glavni cilj dogodka, organiziran s strani ECUBES Technologies in FCH JU (Skupno podjetje za gorivne celice in vodik - javno zasebno partnerstvo), je krepitev čezmejnega sodelovanja med Slovenijo, Hrvaško in italijansko deželo Furlanijo Julijsko krajino. Vsi deležniki projekta si obenem prizadevajo tudi za krepitev sodelovanja z industrijskimi in raziskovalnimi partnerji.

V Salonitu Anhovo iz Soške doline, ki spada med najsodobnejše evropske cementarne, skupaj s partnerji projekta postavljajo temelje vodikovega ekosistema v regiji. V cementarni uresničujejo tudi svoje napovedi iz strateškega načrta, ki med drugim vključuje pot v ogljično nevtralno proizvodnjo, zeleno transformacijo in prehod na obnovljive vire energije.

Vodik napoveduje čisto, varno in cenovno dostopno energetska prihodnost

Prednosti, ki jih vodik prinaša na področje gospodarstva in varovanja okolja so vsestranske in večplastne. Na eni strani pomaga pri soočanju z različnimi energetskimi izzivi, na drugi pa omogoča dekarbonizacijo različnih sektorjev.

Že razvite tehnologije omogočajo uporabo vodika pri dovajanju električne energije v domove, uporablja pa se tudi kot gorivo za avtomobile, tovornjake, ladje, vlake in letala. Eno izmed glavnih prednosti vodika je možnost večmesečnega shranjevanja, ki je ključno predvsem v krajih z velikimi vremenskimi razlikami skozi leto.

Evropska unija si prizadeva za prehod na podnebno nevtralno družbo do leta 2050. Pri izpolnjevanju podnebnih ciljev bo tako v Evropi kot po svetu pomembno vlogo odigral vodik, ki ne bo predstavljal zgolj ključnega energetskega vira ampak tudi element za ohranjanje in povečanje industrijske in gospodarske konkurenčnosti.