O-STA

Salonit Anhovo zaposlenim in članom Društva obolelih zaradi azbesta ponuja možnost cepljenja

Anhovo, oktober 2020 - Po podatkih stroke je cepljenje proti sezonski gripi dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe. Nekatera slovenska podjetja, med njimi tudi Salonit Anhovo, so že v preteklih letih ponujala možnost brezplačnega cepljenja proti gripi, ki ga letos za vse državljane v celoti krije država. Družba Salonit Anhovo pa se je odločila, da vsem zaposlenim v skupini Salonit ter dodatno članom Društva obolelih zaradi azbesta, poleg cepljenja proti gripi, letos omogoči tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Prihajamo v sezono grip in prehladov, zato se v teh dneh začenja tudi številčnejše cepljenje proti gripi. Na IJZ so zapisali, da je "letos bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se čim več ljudi zaščiti pred gripo s cepljenjem, še posebej to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti." Tudi Evropska komisija je kot kratkoročne takojšnje ukrepe na izbruhe COVID-19 predstavila povečan obseg cepljenja proti sezonski gripi, z namenom preprečitve dodatnega pritiska na že tako preobremenjene zdravstvene sisteme. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Možnost cepljenja je del programa za promocijo zdravja med zaposlenimi

"V Salonitu Anhovo kot del programa za promocijo zdravja že več let svojim zaposlenim omogočamo cepljenje proti gripi. Posebno pozornost posvečamo ljudem, ki so bili izpostavljeni azbestu, zato smo se na osnovi priporočil strokovnjakov odločili, da letos ponudimo poleg cepljenja proti gripi tudi možnost cepljenja proti pnevmokoknim okužbam," je povedal Julijan Fortunat, predsednik uprave Salonita Anhovo. Koristnost obeh cepljenj so potrdili tudi nekateri strokovnjaki, ki najbolj poznajo bolnike z boleznimi, ki so posledica izpostavljenosti azbestu. Hkrati s cepljenjem proti gripi je pri starejših osebah in kroničnih bolnikih priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek bolezni.

Podjetje se je v ta namen povezalo z Društvom obolelih zaradi azbesta, katerega delovanje Salonit Anhovo tudi sicer podpira, njihovi člani pa v veliki meri spadajo v posebej rizično skupino in sta zanje omenjeni cepljenji še toliko bolj koristni. Poleg zaposlenih v podjetju je možnost brezplačnega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam tako ponujena tudi članom Društva obolelih zaradi azbesta. Zaposleni v Salonitu Anhovo in člani društva so prejeli zgibanko s podrobnimi informativnimi podatki o obeh cepljenjih, ki ju bodo opravili strokovni delavci Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ) iz območne enote v Novi Gorici.