O-STA

2021 - leto praznovanja gradbenih presežkov Slovenije

Nordijski center v Planici, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in nova ljubljanska džamija - povezuje jih cement iz Salonita Anhovo, ki v letošnjem letu obeležuje 100. obletnico.

Skozi zgodovino je edina cementarna v Sloveniji vedno znova potrjevala, da z visoko motivirano ekipo in jasnimi strateškimi usmeritvami lahko dosega najboljše rezultate. Salonit Anhovo se z zmogljivostjo proizvodnje 4.240 ton cementa na dan uvršča med večje cementarne v Evropi. Je edina cementarna v Sloveniji, ki z lokalno proizvodnjo oskrbuje slovensko gradbeništvo s strateško surovino - cementom, ki je takoj za vodo najpogosteje uporabljana snov na svetu.

Gradbeni material, ki je obstal tisočletja

Rimljani so bili prvi, ki so iznašli gradbeni material - beton, ki je obstal stoletja, zaradi česar lahko še danes občudujemo impozantne stavbe, ki so ostale za njimi. Izjemno obstojen material je v arhitekturi omogočil realizacijo presežkov in velikopoteznih projektov, kot so na primer pariška katedrala Notre Dame in v nebo segajoče stolpnice v New Yorku.

Ne samo v tujini, tudi pri nas imamo kar nekaj primerov impozantnih objektov iz betona; Črni Kal, Nordijski center v Planici, Termalija v Termah Olimje, Univerzitetni kampus Livade, Tomanov park v Ljubljani in ljubljanska mošeja so le delčki arhitekturnih presežkov slovenske cementne industrije, ki je doma v Anhovem.

Arhitekturni presežki slovenske cementne industrije

Dolina pod Poncami je z odprtjem Nordijskega centra Planica postala edinstven kompleks, ki ga ni nikjer na svetu. Osrednji objekt koncentrične oblike, ki je zgrajen iz betona, proizvedenega v Salonitu Anhovo, je poseben tudi, ker omogoča poglede tako na skakalni kot tekaški del.

Paša za oči je tudi objekt "Livade 1.0", fakultetna zgradba Univerzitetnega kampusa Livade v Izoli, ki spominja na arhitekturne betonske presežke iz petdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Ali pa umirjen zeleni kotiček, ki je nastal ob eni najprometnejših ulic v središču ljubljanskega mestnega vrveža, na križišču Masarykove in Resljeve - Tomanov park. Travnato površino, obdano z masivnimi betonskimi bloki, ki služijo kot prostor za sedenje, so si snovalci zamislili tudi kot površine za 'skejtanje'.

Ali pa prva in edina džamija v Sloveniji, ki se je s svojo edinstveno belino in dovršeno arhitekturo iz betona, stekla in lesa, usidrala v veduto slovenskega glavnega mesta. Prejela pa je tudi nagrado svetovnega portala za arhitekturo ArchDaily, ki že 12 let izbira objekte leta s pomočjo bralcev. Izmed nekaj tisoč predlogov so bralci portala izbrali 15 zmagovalcev, ki so prejeli nagrade za najboljše arhitekturne rešitve. Med njimi je tudi Ljubljanska mošeja, ki je nagrajena v kategoriji verskih objektov.

Family Wellness Termalija arhitektov Deana Laha in Milana Tomca je nadaljevanje dela v Termah Olimia, ki ga je več let po fazah projektiral biro Enota omenjenih arhitektov.

Nenazadnje pa cement Salonita Anhovo, ki se uvršča med 10 najboljših cementarn z najnižjimi emisijami v EU, najdemo v vsaki drugi stavbi v Sloveniji. Beton je namreč material, ki omogoča trajnostno gradnjo in je lahko tudi oblikovalski ponos širšega okolja.

Fotografije:

Nordijski center Planica

Vir: www.nc-planica.si/

Livade 1.0

Vir: www.odprtehiseslovenije.org

Tomanov Park

Vir: www.medprostor.si

Ljubljanska mošeja

Vir: Facebook profil Muslimanski kulturni center Ljubljana

Family Wellness Termalija

Vir: Family Wellness Termalija