O-STA

NASA izbrala družbo Blue Origin za misijo astronavtov na Luno

KENT, Wash.--(BUSINESS WIRE)-- NASA je družbi Blue Origin dodelila pogodbo NextSTEP-2 Dodatek P za trajnostni lunarni razvoj (SLD). Partnerji nacionalne ekipe Blue Origin so Lockheed Martin, Draper, Boeing, Astrobotic in Honeybee Robotics.

V skladu s to pogodbo bodo družba Blue Origin in njeni partnerji iz nacionalnih ekip razvili in poleteli z lunarnim pristjalnikom, ki lahko natančno pristane kjer koli na površini Lune, ter s cislunarnim transporterjem. Ta vozila poganja LOX-LH2. Visok specifični impulz LOX-LH2 je izjemna prednost za visokoenergijske misije v globokem vesolju. Kljub temu so bila za te misije zaradi problematičnega izhlapevanja LOX-LH2 v dolgih časovnih obdobjih misij izbrana manj zmogljiva pogonska goriva (kot sta hidrazin in dušikov tetroksid, uporabljena na lunarnih pristjalnikih Apollo), ki pa jih je lažje shraniti. S to pogodbo bomo premaknili stanje tehnike naprej, tako da bomo iz visoko zmogljivega LOX-LH2 naredili kombinacijo pogonskega goriva, ki ga je mogoče shraniti. V okviru trajnostnega lunarnega razvoja bomo razvili in uporabljali kriogenske hladilne naprave z 20 stopinj Kelvina na sončno energijo in druge tehnologije, potrebne za preprečevanje izparevanja LOX-LH2. Prihodnjim misijam onkraj Lune in omogočanju zmogljivosti, kot je visokozmogljiv jedrski toplotni pogon, bo zelo koristil LH2, ki ga je mogoče skladiščiti. Arhitektura družbe Blue Origin se pripravlja tudi na prihodnji dan, ko bo mogoče lunarni led uporabiti za proizvodnjo goriv LOX in LH2 na Luni.

Družba Blue Origin in njeni partnerji že delajo in so navdušeni nad tem, da bodo na tem potovanju sodelovali z Naso.

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo: https://www.businesswire.com/news/home/20230519005272/en/NASA-Selects-Blue-Origin-for-Astronaut-Mission-to-the-Moon

Kontaktni podatki

media@blueorigin.com

Vir: Blue Origin