O-STA

Inštitut ZAE za tehnološke inovacije je predstavil odprtokodni model velikega jezika "Falcon 40B" za raziskave in komercialno uporabo

  • Razpisi za zbiranje predlogov; svetovna raziskovalna skupnost in MSP so vabljeni k uporabi programa Falcon LLM za primere uporabe umetne inteligence

  • Predlogi za izjemne primere uporabe bodo prejeli "računalniško moč za usposabljanje" kot naložbo, TII pa ponuja poslovne priložnosti

ABU DHABI, Združeni arabski emirati --(BUSINESS WIRE)-- Inštitut za tehnološke inovacije (TII), vodilni svetovni znanstvenoraziskovalni center in steber uporabnih raziskav Sveta za napredne tehnološke raziskave (ATRC) v Abu Dabiju, je danes okrepil svoj vse večji mednarodni vpliv na področju umetne inteligence in objavil, da je "Falcon 40B", prvi obsežni model umetne inteligence v ZAE, zdaj odprtokoden za raziskave in komercialno uporabo. Ta pionirska poteza dokazuje predanost Abu Dhabija spodbujanju sodelovanja med sektorji in spodbujanju napredka na področju generativne umetne inteligence.

Falcon, temeljni veliki jezikovni model (LLM) s 40 milijardami parametrov, usposobljen na enem bilijonu žetonov, omogoča dostop brez primere tako raziskovalcem kot inovatorjem v malih in srednje velikih podjetjih (MSP). TII zagotavlja dostop do uteži modela kot celovitejšega odprtokodnega paketa, da bi omogočil dostop do zmogljivih zmogljivosti LLM, spodbujal preglednost in odgovornost ter podpiral inovacije in raziskave na tem področju.

V trenutnem ekosistemu umetne inteligence so za razvijalce LLM, ki omogočajo dostop do uteži model, privlačnejši zaradi izboljšanih zmogljivosti za natančno prilagajanje v primerjavi s tistimi brez njih. Medtem ko je večina LLM podelila ekskluzivne licence izključno nekomercialnim uporabnikom, je TII naredil ključni korak in raziskovalcem in poslovnim uporabnikom ponudil dostop do sistema Falcon 40B LLM.

V povezavi z izdajo modela Falcon 40B kot odprtokodnega modela je TII objavil razpis za zbiranje predlogov, na katerega vabi znanstvenike, raziskovalce in vizionarje, ki so navdušeni nad izkoriščanjem potenciala modela fundacije. Spodbuja se jih, da prispevajo svoje inovativne ideje in izkoristijo model za izdelavo navdihujočih primerov uporabe ali raziščejo dodatne možnosti za njegovo uporabo za pokrivanje področij, kot so inženiring, zdravstvo, trajnost, kodiranje in še veliko več.

Kot spodbuda za izjemne raziskovalne predloge bodo izbrani projekti prejeli "računalniško moč za usposabljanje" v obliki naložbe, ki bo inovatorjem omogočila uporabo zmogljivih računalniških virov za pospešeno analizo podatkov, kompleksno modeliranje in nova odkritja. Ta podpora bo spodbujala in pospeševala razvoj novih zamisli ter zagotavljala potrebna sredstva za pretvorbo teh zamisli v učinkovite rešitve umetne inteligence z rentabilnostjo poslovanja in družbenimi koristmi.

VentureOne, enota ATRC za komerciane dejavnosti, bo omogočila računalniško moč za izdelavo najbolj inovativnih rešitev.

"Izdelava odprtokodnega Falcona 40B predstavlja ključni mejnik v naši zavezi za spodbujanje inovacij umetne inteligence," je dejal H.E.Faisal Al Bannai, generalni sekretar Sveta za raziskave napredne tehnologije (ATRC). "Spreminjamo dostop do LLM in omogočamo raziskovalcem in podjetnikom, da pripravijo najbolj inovativne primere uporabe. Te prispevke bomo še naprej podpirali z računsko močjo in financiranjem prek VentureOne, kar bo pripomoglo k razvoju uspešnega raziskovalnega ekosistema."

Falcon, ki je bil prvič predstavljen marca 2023, je pokazal izjemne zmogljivosti in poudaril zavezanost ZAE tehnološkemu napredku. Na podlagi orodja za primerjalno analizo HELM LLM Univerze Stanford je Falcon 40B presegel svoje priznane primerke, saj je porabil bistveno manj računske moči za usposabljanje. Orodje, ki ima le 75 odstotkov vadbenega računa GPT-3 laboratorija OpenAI, 40 odstotkov vadbenega računa Chinchilla AI laboratorija DeepMind in 80 odstotkov vadbenega računa Googlovega PaLM-62B, potrjuje zavezanost TII k pospeševanju razvoja na področju generativne umetne inteligence.

Dr. Ray O. Johnson, izvršni direktor TII, je dejal: "Računalniška moč igra ključno vlogo pri pospeševanju usposabljanja sistemov umetne inteligence in omogočanju hitrejše implementacije primerov uporabe. Ker je to novo gorivo, ki poganja tehnološke inovacije, bo ponudba tovrstne podpore pomenila preobrat pri krepitvi zmogljivosti inovatorjev in jim omogočila, da premaknejo meje svojih projektov ter dosežejo izjemen napredek."

Falcon 40B je prebojni projekt, ki ga vodi raziskovalni center za umetno inteligenco in digitalno znanost inštituta TII (AIDRC). Ista ekipa je lani predstavila tudi NOOR, največji arabski model NLP na svetu, in je na dobri poti, da kmalu razvije in predstavi Falcon 180B.

Dr. Ebtesam Almazrouei, direktor medcentralne enote za umetno inteligenco, TII, je dejal: "Odprtokodna izdaja parametrskih modelov umetne inteligence Falcon 40B, 7.5B in 1.3B ter naš visokokakovosten nabor podatkov REFINEDWEB ponazarjajo globoke znanstvene prispevke ZAE. Z vsakim dosežkom premagujemo omejitve, preoblikujemo področje možnosti in utiramo pot skupnim prizadevanjem s preobrazbenim učinkom."

Združeni arabski emirati so nedavno napredovali za pet mest in se uvrstili na prvo mesto med arabskimi državami ter na 37. mesto med 166 državami na lestvici pripravljenosti na mejne tehnologije ZN za leto 2023. Odprtokodni model generativne umetne inteligence, ki dopolnjuje dolg seznam naprednih tehnoloških mejnikov, naj bi povečal ugled ZAE kot glavnega akterja na področju umetne inteligence.

Če vas zanima dostop do modelov umetne inteligence Falcon ali prijava na razpis za zbiranje predlogov za primere uporabe, vas vabimo, da obiščete FalconLLM.TII.ae. Falcon LLMs, ki so bili doslej Doslej odprti programi Falcon LLM bodo na voljo pod licenco, ki temelji na načelih odprtokodne programske opreme Apache 2.0, ki omogoča širok spekter brezplačne uporabe.

*Vir: AETOSWire

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo:

https://www.businesswire.com/news/home/53405764/en

Kontaktni podatki

Jennifer Dewan, glavna direktorica za komunikacije
jennifer.dewan@tii.ae.

Vir: Inštitut za tehnološke inovacije