O-STA

ASPIRE iz ZAE na novo definira ekstremne športe s samovozečimi vozili: A2RL je na sejmu GITEX Global 2023 predstavil "avtonomni" avtomobil Dallara Super Formula

  • Prva dirka avtonomnih avtomobilov bo aprila 2024 na dirkališču Yas Marina v Abu Dabiju, nagradni sklad bo znašal 2,25 milijona ameriških dolarjev

  • Med desetimi elitnimi ekipami iz prestižnih ustanov so tudi: University of California, Berkeley; Tehniška univerza iz Münchna; Tehnološka univerza iz Nanyanga, Singapur

  • Udeleženci sejma GITEX bodo prvi lahko videli avtonomni model avtomobila Dallara SF23

DUBAI, Združeni arabski emirati--(BUSINESS WIRE)-- ASPIRE, gonilna sila velikih izzivov in globalnih tekmovanj Sveta za napredne tehnološke raziskave (ATRC) v Abu Dabiju, je danes, prvi dan sejma GITEX Global - najpomembnejšega tehnološkega dogodka na svetu - objavil podrobnosti o težko pričakovani dirkalni ligi avtonomnih vozil A2RL. A2RL je predstavil model prvega avtonomnega dirkalnika Dallara Super Formula SF23, ki je bil dan v promet v začetku letošnjega leta. Ta tehnološki čudež, ki je sposoben zaznavati svoje okolje in deluje brez človekovega sodelovanja, naj bi preobrazil dirkanje z monumentalno uvodno dirko, načrtovano za 28. april 2024, na ikoničnem dirkališču Yas Marina v Abu Dabiju.

A2RL kot prvi te vrste v regiji združuje umetno inteligenco, avtonomijo in ekstremne športe, da premika meje prihodnje mobilnosti. Dogodek je izpostavljen kot največja liga avtonomnega dirkanja na svetu, ki predstavlja dirke z avtonomnimi avtomobili, dirke z droni in dirke s terenskimi vozili po sipinah.

Faisal Al Bannai, generalni sekretar ATRC, matične družbe ASPIRE, je medijem sporočil: "Avtonomna vozila, ki se nahajajo na presečišču znanosti, športa in tehnologije, bodo korenito spremenila prihodnost prometa. Dirkalni liga avtonomnih vozil A2RL je dokaz vse večjega ugleda Abu Dabija kot mednarodnega raziskovalno-razvojnega središča in glavnega testnega poligona za preizkušanje konceptnih avtonomnih rešitev. V areni ekstremnih športov s pomočjo priznanih znanstvenikov, razvijalcev in programerjev z vsega sveta dejavno testiramo zmogljivosti na dirkališčih za varnost na naših cestah.

Otvoritveni dan dirke (avtomobilska dirka) bo ponudil vpogled v prihodnost umetne inteligence - vznemirljivo mešanico virtualnih in resničnih izkušenj ter uvod v novo dobo zabave ekstremnih športov.

Deset elitnih ekip z univerz in raziskovalnih ustanov po vsem svetu je potrdilo udeležbo na dirki avtonomnih avtomobilov in se bo potegovalo za nagrado v višini 2,25 milijona ameriških dolarjev. Tekmovale bodo ekipe naslednjih ustanov: Tehnološki inštitut iz Pekinga in Univerza Khalifa (Kitajska in ZAE); Code19 Racing in Indiana University (ZDA); Constructor Group (Švica in Singapur); Madžarska agencija za razvoj mobilnosti (Madžarska); Kinetiz in Tehnološka univerza Nanyang (Singapur); Politecnico di Milano (Italija); Tehniška univerza iz Münchna (Nemčija); Inštitut za tehnološke inovacije (ZAE); University of California, Berkeley in University of Hawaii (ZDA); Univerza Modena in Reggio Emilia (Italija).

Sodelujoče ekipe bodo imele ekskluziven dostop do povsem novega avtomobila Dallara Super Formula SF23, ki je bil avtonomiziran posebej za A2RL. Avtomobil je izdelan iz trajnostnih biokompozitnih materialov, tehta 690 kg in je po formuli 1 trenutno najhitrejši dirkalnik z odprtimi kolesi na svetu, saj doseže največjo hitrost 300 km/h. Ponaša se z naprednimi zavornimi zmogljivostmi, po meri izdelanim avtonomnim sistemom in elektronskim sistemom za dovod goriva. Deset ekip bo imelo priložnost prilagoditi svoje programske algoritme temu najsodobnejšemu vozilu, da bi bile boljše od konkurence. Obiskovalci sejma GITEX Global si lahko v petih dneh dogodka avtonomni model ogledajo na stojnici Sveta za napredne tehnološke raziskave (ATRC) - B10 v dvorani 17 v Svetovnem trgovinskem centru v Dubaju.

Dr. Tom McCarthy, izvršni direktor ASPIRE, je izrazil navdušenje nad pobudo: Z veseljem bomo v Abu Dabi pripeljali dirkalni dogodek z avtonomnimi vozili in ga svetu predstavili prek A2RL. Ta pobuda ne samo na novo opredeljuje prihodnost mobilnosti, ampak tudi navdihuje novo generacijo, da si na novo zamisli in uvaja inovacije za svetlejšo prihodnost v vznemirljivi mednarodni dirki. Z opremljanjem tekmovalnih ekip z na novo prilagojenimi avtomobili Dallara SF23, opremljenimi z avtonomnim sistemom, zagotavljamo enakopravne pogoje. Zdaj se ne osredotočamo več na voznikove spretnosti, temveč na tehnologijo, programiranje in algoritme strojnega učenja, ki tem vozilom omogočajo vožnjo po zapletenih dirkališčih z vrtoglavo hitrostjo."

A2RL je vsakoletni globalni dirkalni dogodek, ki ponuja dragocene priložnosti za partnerstvo in sodelovanje med industrijo in akademsko sfero. Dogodek poudarja nacionalne prednostne teme, kot so pionirstvo na področju prometa v prihodnosti, navdihovanje nove generacije talentov STEM, pospeševanje gospodarstva znanja v Abu Dabiju in zagotavljanje oprijemljivega učinka zunaj dirkališča. Za več informacij obiščite A2RL.io.

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo: https://www.businesswire.com/news/home/53604224/en

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

*Vir: AETOSWire

Kontaktni podatki

Jennifer Dewan, Vodja oddelka za stike z javnostjo
jennifer.dewan@tii.ae

Vir: ASPIRE