O-STA

Sredi septembra uradno odprtje kolesarke Celje-Štore-Šentjur

Sporočilo za javnost

Ob odprtju dogodek z rekreativnim kolesarjenjem po trasi nove povezave

Celje, Štore, Šentjur, 11. julij 2024 - Odprtje nove kolesarske povezave Celje-Štore-Šentjur, katere investitorica je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), bo v nedeljo, 15. septembra 2024. Pospremljeno bo z dogodkom množičnega rekreativnega kolesarjenja in priložnostnim programom v vseh občinskih središčih na trasi povezave - v Celju, Štorah in Šentjurju, kjer bo kolesarka uradno predana namenu in kjer bo ob zaključku zabavni program. Slavnostna govornica na dogodku bo ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

Dela na trasi nove kolesarke sicer še niso povsem končana: poteka še gradnja na odseku od Teharske do Zvodnega, pred zaključkom pa je gradnja Godčevega mostu pri Železarni Štore.

Pred kratkim je bil opravljen komisijski pregled trase, v prihodnjih mesecih je predvidena tudi pridobitev uporabnega dovoljenja.

Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del je 8,8 mio EUR. Gradnja sicer še ni končana, vendar DRSI, ki je investitorica gradnje, ocenjuje, da se pogodbena vrednost, kljub priznanim podražitvam, ne bo bistveno spremenila. Gradnja kolesarske povezave je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 2,7 mio EUR in Sklada za podnebne spremembe v vrednosti 2,7 mio EUR. Evropska sredstva so zagotovile: Mestna občina Celje, Občina Štore in Občina Šentjur z Dogovorom za razvoj Savinjske razvojne regije. Pri gradnji je sodelovala tudi Občina Štore, ki je iz občinskega proračuna sofinancirala gradnjo Godčevega mostu v vrednosti ca. 280 tisoč EUR.

Kolesarska povezava Celje-Štore-Šentjur je dolga 11,6 kilometra in je v celoti asfaltirana, novogradnje je za 8,6 kilometra.

Gradnja kolesarske povezave se je uradno začela 18. maja 2022, s krajšo slovesnostjo na parkirišču pri Zgodovinskem arhivu v Celju, kjer je start nove daljinske kolesarke poti (D1), ki je del državnega kolesarskega omrežja.

Uradno odprtje z rekreativnim kolesarskim dogodkom

Regionalna razvojna agencija Savinjska, d. o. o. (RRA Savinjska), ki koordinira umeščanje kolesarskih povezav v Savinjski regiji, ter Mestna občina Celje, Občina Štore in Občina Šentjur ob uradnem odprtju nove kolesarke pripravljajo otvoritveni dogodek, z množičnim rekreativnim kolesarjenjem na trasi povezave. Dogodek bo v nedeljo, 15. septembra 2024, ob 10. uri.

Start rekreativnega kolesarjenja bo na parkirišču pri Zgodovinskem arhivu Celje, kjer bo krajši uvodni program. Sledila bo skupinska vožnja, pri Godčevem mostu v Štorah pa je predviden postanek s krajšim programom. Karavana bo potem pot nadaljevala proti Šentjurju, kjer bo zaključna slovesnost, z uradnim odprtjem nove kolesarske povezave in zabavno-glasbenim programom.

Podrobnosti o programu odprtja nove kolesarske povezave bomo objavili v prihodnjih dneh, napovedujemo pa tudi novinarsko konferenco pred dogodkom, ki bo 4. septembra 2024 v Štorah.