O-STA

35. Pikin festival je že v nizkem štartu

Med 7. in 13. septembrom bo v središču Velenja potekal Pikin festival, največji slovenski dogodek za otroke in družine. Tokrat bo tema festivala "Na zeleno barvam svet" obiskovalce ozaveščala o nujni skrbi za okolje, smotrni rabi in ponovni uporabi različnih izdelkov, trajnostno naravnanim ukrepom insobivanju z naravo.

V tednu pred uradnim odprtjem festivala se bo zvrstila vrsta predfestivalskih dogodkov. V nedeljo, 1. septembra, organizatorji pripravljajo tradicionalni Pikin planinski pohod, ta dan se začenja tudi Pikin kino, med 2. in 6. septembrom pa se bodo na različnih prizoriščih v Velenju zvrstila odprtja Pikinih razstav.

Pika bo v Velenje prispela v soboto, 7. septembra, in ob 11. uri na Titovem trgu od župana Mestne občine Velenje prevzela župansko lento. Tako bo vse do 13. septembra v Velenju nagajivo županovala po svoje in mesto začinila z zabavno mešanico vzgojno-kulturnih vsebin za vse generacije.

V sredo, 11. septembra, bo Piko obiskala častna pokroviteljica 35. Pikinega festivala, dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.

Na prvi septembrski dan se bodo pohodniki vseh starosti podali na raziskovanje okoliških hribov. Planinsko društvo Velenje in Pika bosta udeležence v sozvočju letošnje teme festivala popeljala v zeleni svet gozdov. To nedeljo se bo začel tudi mesečni cikel filmskih projekcij za otroke Pikin kino v Kinu Velenje, ki bo mlade filmofile razveseljeval vse septembrske nedeljske popoldneve.

V ponedeljek, 2. septembra, bo v Vili Rožle v Sončnem parku odprtje razstave ilustracij Done Pratnekar z naslovom Kaj se zgodi izven uhojenih poti. Posebej opazna je njena naklonjenost do upodabljanja narave in živali, pri katerih se umetnica velikokrat hudomušno poigra z njihovo simboliko. V torek, 3. septembra, bo živahno v Knjižnici Velenje, kjer bo Pika v družbi otrok odprla kar sedem razstav: Razstavo Alma, spominsko nagrado Astrid Lindgren in razstavo Promocija švedske literature, ki ju je knjižnica pripravila v sodelovanju s Švedsko ambasado, razstavo otrok Vrtca Velenje Pika čisti svet, razstavo Metulji, ki jo je pripravilo Društvo upokojencev Ljutomer, retrospektivno razstavo 34. Pikin festival z izborom domoznanskega gradiva, razstavo o dr. Matjažu Kmeclu in razstavo najljubših knjig častne pokroviteljice 35. Pikinega festivala. V Muzeju Velenje na Velenjskem gradu bodo v sredo, 4. septembra, odprli gostujočo fotografsko-dokumentarno razstavo o slovenskem glasbenem fenomenu "Maček Muri in Muca Maca" ter razstavo prispelih del Pikinega fotografskega natečaj Na zeleno barvam svet. Muzej Velenje in Festival Velenje sta natečaj za osnovnošolce pripravila v sodelovanju z Digitalnim Foto Klubom, revijo Digitalna Kamera in pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije. Na ogled pa bo tudi razstava Igre moje mladosti, ki otroke popeljale v svet starih iger in igrač. Osrednja Pikina razstava bo tudi letos v Galeriji Velenje. Tu bodo v četrtek, 5. septembra, ob 18. uri odprli razstavi Stupica - od dedka do vnukinje. Razstava
se bo osredotočala na vpliv, ki so ga imeli dedek Gabrijel, mama Marija Lucija in babica Marlenka na umetniško pot Hane Stupica. V Ku-Ku galeriji pa bodo na ogled izbrana dela Pikinega likovnega natečaja Galerije Velenje in Festivala Velenje Pika objema svoj planet. Četrtkovo popoldne bo namenjeno tudi Lovu na
svetilko - skrivnosti s Piko, kjer otroci s pomočjo različnih namigov spletne aplikacije odkrivajo kulturno dediščino Velenja. V petek, 6. septembra, bo v razstavišču eMCe plac še odprtje razstave Gregorja Kraljića z naslovom Back to the future. Gre za razstavo serije umetniških del v različnih slikarskih in risarskih tehnikah.

Pikin festival bo tudi letos prepreden s kulturno-umetniško zabavo in ustvarjalnostjo. Uradno odprtje festivala bo v soboto, 7. septembra, ob 11. uri na Titovem trgu. V sedmih festivalskih dneh se bo na odrih in brezodrjih zvrstilo več kot 100 festivalskih dogodkov, ustvarjalo se bo v več kot 100 kreativnih delavnicah, a voljo bo več kot 50 unikatnih interaktivnih motoričnih in postaj, zanimivi raziskovalno-poučni poligoni bodo odstirali preteklost Šaleške doline, tematska področja pa bodo obiskovalcem nudila spoznavanje raznolikih tema tik pod sloganom Na zeleno barvam svet. Na voljo bodo Pikini športni poligoni in igrišča, ves festivalski vikend pa bo odprta tudi kulinarična tržnica Pikina promenada okusov. Osrednja festivalska prizorišča - Titov trg, Pikino mestno otroško igrišče in Rdeča dvorana - bodo povezana z dobro označenimi peš potmi.

V sklopu predfestivalskih aktivnosti so odprti trije Pikini natečaji: likovni Pika objema svoj planet, fotografski Na zeleno barvam svet in literarni Pikin natečaj hrbtne poezije. Prav tako že poteka dobrodelna akcija Malo dobro delo prekosi velike besede - zbrana finančna sredstva pri Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje bodo namenjena pomoči družinam, ki so jih lani prizadela huda neurja.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

Pikin festival je rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, ŠRZ Rdeča dvorana Velenje, Muzej Velenje, Vrtec Velenje, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, Galerija Velenje, Kino Velenje, Javni sklad za kulturne dejavnosti - OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Športna zveza Velenje, Ljudska univerza Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Šolski center Velenje, Turistična zveza Velenje, osnovne šole Velenje in številne druge organizacije in društva iz Šaleške doline.