O-STA

Pričela se je 2. mednarodna konferenca Telekomunikacije 2001

Danes se pričenja 2. mednarodna konferenca Telekomunikacije 2001 (www.telekomunikacije.org) s podnaslovom Nove poslovne priložnosti, ki jo prireja revija Mobinet (www.mobinet.si) že drugo leto zapored. Grand hotel Emona v Portorožu bo tako danes in jutri prizorišče razprav in predstavljanja dogajanj, novosti in smernic na področju Telekomunikacij. Udeleženci, ki jih bo okoli 250, bodo lahko prisluhnili okoli štirideset predavanjem, na katerih bodo izvedeli veliko zanimivega s širokega področja telekomunikacij. Rdeča nit konference bo predstavljanje najrazličnejših poslovnih priložnosti za podjetja in poslovne uporabnike, ki se bodo seznanili z novimi strateškimi usmeritvami v telekomunikacijski panogi in pridobili številne pomembne informacije, ki jim bodo pomagale pri poslovnem odločanju in obvladovanju zelo dinamične panoge. Na konferenci pa lahko s strani predavateljev pričakujemo tudi kakšen kritičen pogled na slovenski telekomunikacijski trg. Glavni namen letošnje konference pa je prispevati k še hitrejši in učinkovitejši liberalizaciji telekomunikacijskega trga.

Poleg predavateljev iz Slovenije bodo na konferenci predavali tudi številni tuji priznani strokovnjaki, predstavniki podjetij in znanstvenih organizacij s področja telekomunikacij. Med njimi velja omeniti Marca Furrerja, generalnega direktorja Švicarskega zveznega urada za telekomunikacije OFCOM, in Clivea Stanbrooka, lastnika odvetniške pisarne Stanbrook&Hooper iz Bruslja.

Na predavanjih dvodnevne konference Telekomunikacije 2001 bodo tako predstavljene tudi možnosti, kako lahko podjetja izkoristijo nove tehnologijo za povečanje povračil naložb in ustvarjanje večjih dobičkov, ne le da nenehno dodajajo nove stroške. Udeleženci bodo spoznali nove možnosti, kako uporabiti mobilno tehnologijo, ki so dosti širše kot le za prenos glasu. Zanimive so tudi neglasovne storitve oziroma tako imenovani mobilni internet. Spoznali bodo nekatere nove poslovne priložnosti na področju razvoja mobilnih povsod navzočih aplikacij. Predstavljene bodo tudi možnosti za uvedbo novih storitev na platformi kabelskih komunikacijskih omrežij v Sloveniji, ki so v fazi pomembnega preoblikovanja tako po organizacijski kot po tehnični strani. Informirali se bodo lahko tudi o možnostih za povečanje zmogljivosti sistemov in varnosti podatkov ter z nekaterimi politikami in metodami obračunavanja podatkov. Predstavniki slovenskega ministrstva za informacijsko družbo (MID) bodo opisali tudi vlogo države v informacijski družbi, kar tema žgočih razprav v Evropi. Kako najti stopnjo, do katere mere lahko vlada informacijsko družbo regulira, da bo primerno za vse strani, pa bo razkril Clive Stanbrook, lastnik odvetniške pisarne Stanbrook&Hooper iz Bruslja.

Novost na letošnji konferenci je seminar z naslovom Nova dogajanja na telekomunikacijskih trgih, ki bo s poslovnega zornega kota osvetlil pregled razvoja trgov. Na njem pa se bodo 6. novembra ob 9h predstavili tudi številni novi ponudniki telekomunikacijskih storitev, kot so Inlife, Kiwwi, Medinet, Paysafecard, SZ, Teracom, VIP net in Voljatel.

Zanimiva pa bo tudi okrogla miza »Prek telekomunikacijskih storitev do boljše konkurenčne sposobnosti«. Na njej bodo sodelovali Janez Zidar, direktor Kiwwi Slovenija, dr. Tomaž Kalin, državni sekretar MID, Nikolaj Simič, direktor ATR, Julien Coustaury, direktor Western Wireless International, Franc Dolenc, direktor R&D Iskratel ter Niko Mijatovič, direktor regije CEE Avaya.

Kritičen pogled na slovenski telekomunikacijski trg lahko pričakujemo od Franca Čimžarja, direktorja Digitela, ki bo spregovoril o izzivih in realnostjo v telekomunikacijah. Kritično oceno o razvoju telekomunikacij pa bo podal tudi Brane Šalamon z Dnevnika na predavanju z naslovom Zakaj bi šli naprej.

Na konferenci bodo novost tudi razstavni prostori, kjer bodo nekatera podjetja prvič predstavila svoje rešitve in izdelke. Na njih se bo prvič predstavilo podjetje Teracom, ki bo predstavilo tudi svojo novo že delujočo storitev 3G e-mail, ki omogoča, da lahko tudi z mobilnikom pregledujemo priloge v elektronski pošti, ki so lahko dokumenti Worda ali slike. Pivovarna Laško in podjetje Eon bosta predstavila, kako naročiti pivo prek SMS-a. Svoje nove dlančnike bodo predstavili pri Compaqu, Palmove dlančnike pa bo predstavilo podjetje CHS. Svoje storitve bo predstavila tudi spletna oglaševalska mreža Httpool. Prelistali pa boste lahko tudi poslovni časnik Finance.
Na letošnji konferenci Telekomunikacije bo predstavljena še ena uporabna novost, ki je nastala v sodelovanju med Eonovim oddelkom Eon Mobile in revijo Mobinet. Udeleženci predavanj bodo namreč na podlagi nove storitve SMSGlas lahko ocenjevali posamezna predavanja, ki se jih bodo udeležili. To bodo storili tako, da bodo na telefonsko številko 041-488884 poslali kratko sporočilo SMS s ključno besedo GLAS, dodali bodo pa še oznako predavanja ter oceno od 1 do 6 (na primer: GLAS 321 4). V potrditev pa bodo prejeli kratko sporočilo SMS. Storitev SMSGlas bo na voljo vsem obiskovalcem konference Telekomunikacije 2001 ne glede na to, naročniki katerega mobilnega operaterja so (Mobitel, SI.MOBIL, Debitel). Udeleženci predavanj, ki bodo sodelovali pri ocenjevanju predavanj, bodo sodelovali v žrebanju za privlačno nagrado.

Več informacij o dogajanju na konferenci lahko najdete na spletnih straneh www.telekomunikacije.org.