O-STA

Slovenija na področju telekomunikacij dobro razvita, kljub temu pa se bo morala bolj potruditi pri dejanski odpravi monopola

Po dveh dneh več kot 40 predavanj in razprav na področju telekomunikacij, se je danes v Portorožu zaključila druga mednarodna konferenca Telekomunikacije 2001 (www.telekomunikacije.org), ki jo je organizirala revija Mobinet (www.mobinet.si). Namen konference je bil prispevati k ustvarjanju ustrezne klime v regiji in tako prispevati k še hitrejši in učinkovitejši liberalizaciji telekomunikacijskega trga.

Konferenco je včerej otvoril državni sekretar z ministrstva za informacijsko družbo (MID) dr. Jozsef Györkös, ki je poudaril, da je obstoj informacijske telekomunikacijske infrastrukture pogoj za uspešno upravljanje storitev v informacijski družbi. Kritično je stanje na področju telekomunikacij ocenil Clive Stanbrook, lastnik odvetniške pisarne Stanbrook&Hooper iz Bruslja, ki je dejal, da po dveh letih v Sloveniji na področju telekomunikacij še vedno obstaja monopol zaradi neučinkovite regulative države s strani ministrstva za informacijsko družbo. Kritičen je bil tudi Franc Čimžar, direktor Digitela, ki je Sloveniji prav tako očital ohranjanje monopolizacije na področju telekomunikacij. Kljub temu je svoje predavanje zaključil optimistično, saj je dejal, da telekomunikacije že dolgo niso več domena za izbrance, temveč so dobičkonosen posel, v katerem lahko sodelujejo vsi. Borut Razdevšek, direktor Debitela, pa je udeležence konference spomnil, da se lahko v telekomunikacijsko verigo vključijo tudi novi igralci brez licence za uporabo radijskega spektra in sicer kot mobilni virtualni omrežni operaterji (MVOO).

Jožek Gruškovnjak, direktor regije Cisco Systems, je opozoril na spremembe v poslovanju, ki nastajajo zaradi informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij. Poudaril je še, da se naložbe v nove tehnologije splačajo. Medtem ko je Franc Dolenc iz Iskratela dejal, da so telekomunikacije prešle več velikanskih tehnoloških in funkcionalnih revolucij, ki so prinesle poražence in nove zmagovalce. Da pa si ni pametno ustvarjati iluzij za telekomunikacije 3G in da moramo biti previdni v pričakovanjih, je dejal Volker Haebel, direktor marketinga za centralno Evropo. Prav nasprotno optimistično in nekoliko futuristično pa je bila obarvana napoved Ericssona, glede tega kaj nas čaka na področju tretje generacije.

Zanimiva pa je bila tudi okrogla miza z naslovom "Prek telekomunikacijskih storitev do boljše konkurenčne sposobnosti", ki jo je vodil Rado Faleskini, sodelovali pa so Janez Zidar, direktor Kiwwi Slovenija, dr. Tomaž Kalin, državni sekretar MID, Nikolaj Simič, direktor ATR, Julien Coustaury, direktor Western Wireless International, Franc Dolenc, direktor R&D Iskratel ter Niko Mijatovič, direktor regije CEE Avaya. Na okrogi mizi je bilo rečeno, da so informacijske in telekomunikacijske tehnologije predvsem dobro orodje, ki lahko pomaga pri ustvarjanju diferenciacije. Sicer pa so bili sodelujoči enotni glede tega, da ni nujno pomembno zniževanje telekomunikacijskih stroškov, temveč spodbujanje k večji uporabi in ustvarjanje dodane vrednosti. Za povečanje konkurenčnosti podjetij pa so odgovorna podjetja sama, so menili na okrogli mizi. Zato je predvsem priložnost, da naredimo veliko na osveščanju menedžmenta, kaj vse lahko naredijo pri uporabi nove tehnologije v poslovanju.
Na zaključnem predavanju, je Stephane von Rakowski, direktor Teracoma, ki je ponudnik rešitev B2B, podjetjem svetoval, da si pri hitrem prilagajanju spremembam lahko pomagajo s strategijo povezovanja v mrežo z drugimi podjetji. Prvi dan konference pa se je zaključil s še enim zvenečim predavanjem Marca Furrerja, generalnega direktorja švicarskega zveznega urada za telekomunikacije OFCOM, ki je dejal, da slovenske agencije za telekomunikacije ne čaka lahka naloga. Vendar mora biti kljub temu neprijetna in ostra do monopolista.

Tudi drugi dan je bilo dogajanje na konferenci zelo pestro in izčrpno, saj so bila predavanja razdeljena na dva sklopa. V prvem sklopu je bil zanimiv seminar z naslovom Nova dogajanja na telekomunikacijskih trgih, ki je bil novost na letošnji konferenci. Na predavanjih v sklopu seminarja pa so udeleženci spoznali številne nove ponudnike telekomunikacijskih storitev, kot so Inlife, Kiwwi, Medinet, Paysafecard, SZ, Teracom, VIP net in Voljatel. Sledila pa so še predavanja bolj tehnična o telekomunikacijski infrastrukturi, v okviru katerih so predavatelji predstavili, kakšne so potrebe po pasovni šritini v tehnologiji 3G. Dr. Janez Bešter in mag. Andrej Kos s fakultete za elektrotehniko pa sta predstavila pregled navideznih in zasebnih omrežij ter smernice. Sledilo je še zanimivo predavanje o konvergenci v telekomunikacijah.

Drugi sklop predavanj pa je bil usmerjen bolj na storitve in vsebine, v okviru katerega je Domen Rakovec z Mobitela dejal, da smo zaenkrat v izobraževalnem obdobju uporabnikov, da se bodo naučili, kako uporabljati mobilne aplikacije, ki prihajajo. Phillip Olla iz podjetja BT Airwave je dejal, da imajo veliko priložnosti predvsem aplikacije, ki bi omogočale lokacijske informacije in pomoč v zdravstvu, policiji, gasilstvu in podobno. Peter Knego iz podjetja Ultra pa je predstavil mobilni plačilni sistem M-Pay, ki ga odlikuje predvsem preposta uporaba.

Na predavanju Dušana Cafa iz Telekoma Slovenije pa smo izvedli, da je za podjetja veliko priložnosti v JV Evropi, kjer naj bi bila Slovenija zaželen partner.

Več informacij o dogajanju na konferenci lahko najdete na spletnih straneh www.telekomunikacije.org.