O-STA

Mercatorjeva dobrodelna akcija "Naj se rodi sreča"

S posebno slovesnostjo je Mercator včeraj začel tradicionalno vsakoletno dobrodelno akcijo. Vsem 14 slovenskim porodnišnicam bo kupil oziroma pomagal pri nakupu novih ultrazvočnih naprav, kardiotokografov za nadzor srčnega ritma novorojenčka, porodnih postelj in drugih medicinskih aparatov ter opreme v skupni vrednosti 65 milijonov tolarjev. Skupina Mercator poklanja medicinsko opremo tudi porodnišnicam na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini. V Mercatorjevem poslanstvu je med drugim skrb za kakovost življenja, zato se s to akcijo pridružuje skrbi in odgovornosti zdravstvene stroke za zagotavljanje mirne nosečnosti, varnega poroda in zdravega novorojenčka.

Mercator bo vsaki od slovenskih porodnišnic kupil ali pomagal pri nakupu opreme v vrednosti štirih milijonov tolarjev, vrednost opreme, ki jo bo dobila ljubljanska porodnišnica, pa znaša 13 milijonov tolarjev. Ljubljanska porodnišnica ima namreč edina v Sloveniji intenzivni oddelek za novorojenčke, ki potrebujejo posebno nego. Vsaka od porodnišnic je izrazila potrebo po medicinski opremi, ki jo najbolj potrebuje. Pet bolnišnic se je odločilo za nove porodne postelje, štiri za kardiotokografe in ena za dve ultrazvočni sondi. Dvema bolnišnicama bodo pomagali pri nakupu ultrazvočnih aparatov, eni pri nakupu barvnega UZ Dopplerja za abdominalno in vaginalno sondo, ljubljanska porodnišnica pa bo dobila novo intenzivno opremo porodne sobe, ki bo poimenovana Mercatorjeva porodna soba. Predaja opreme bo v decembru. Vse nove mamice pa bo Mercator razveselil z izdelki otroške linije Lumpi trgovske znamke Mercator.

Kot pravi generalni direktor Kliničnega centra prof. dr. Primož Rode, dr. med., je oprema, ki jo bo podaril Mercator, pomemben prispevek za vse slovenske porodnišnice, ki se trudijo zbrati sredstva za posodabljanje medicinske opreme: »V razvitem svetu je navada, da bolnišnice pridobivajo sredstva za nakup nove opreme med donatorji. Potreba po nakupu nove in sodobne opreme je povsod velika, saj je razvoj tehnologije v zadnjih nekaj letih izredno napredoval, na trg pa prihaja nova, vedno boljša oprema. Zato se praktično vse bolnišnice, pa tudi vse slovenske porodnišnice soočajo s pomanjkanjem sodobne opreme in sredstev zanjo. V porodnišnicah se rodi novo življenje, naša prihodnost, zato moramo narediti vse potrebno, da tega novega življenja ne bi prizadelo kakršno koli pomanjkanje.«

V okviru dobrodelne akcije "Naj se rodi sreča" so za otroke v Mercatorju pripravili tudi natečaj za najboljšo risbico na temo "Oblaki sreče". Otroci lahko sodelujejo v natečaju z risbicami, ki jih bodo narisali v igralnih kotičkih Mercatorjevih centrov ali doma, oddali pa jih bodo lahko v posebne nabiralnike, ki bodo nameščeni v igralnih kotičkih Mercatorjevih centrov. Najboljše risbice bodo nagrajene in razstavljene v vseh Mercatorjevih centrih in informativnih kotičkih, ki bodo organizirani v porodnišnicah. V informativnih kotičkih v porodnišnicah bodo na voljo tudi informacije o poteku dobrodelne akcije, za dodatne informacije pa se lahko obrnete tudi na predstojnike vseh slovenskih porodnišnic in predstavnike Mercatorja.